Arheologii au dezgropat rămăşiţele pământeşti ale căpitanului Matthew Flinders (1774-1814), primul navigator şi explorator britanic care a descoperit continentul australian şi l-a popularizat, lângă una dintre gările londoneze cele mai frecventate, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Navigator şi explorator, el a scris o carte importantă pentru geografie, "A voyage to Terra Australis".

Arheologii responsabili de excavarea unui cimitir din apropiere de Gara Euston din Londra au descoperit, vineri, o placă funerară care fusese aşezată deasupra sicriului celebrului explorator al Royal Navy. Australia a emis, din anii 1960, o monedă de 10 şilingi cu efigia sa. 

Căpitanul Flinders a fost înhumat pe 23 iulie 1814, dar a apucat să publice lucrarea sa ştiinţifică majoră "A Voyage to Terra Australis", care descrie călătoria sa în jurul Australiei la bordul HMS Investigator în 1802-1803, dovedind că este vorba despre un continent. 

"Căpitanul Flinders a pus Australia pe hartă graţie tenacităţii şi expertizei sale de navigator şi explorator", a declarat într-un comunicat Helen Wass, arheologul care a coordonat excavările de pe şantierul proiectului unei linii feroviare de mare viteză HS2. Potrivit arheologilor, exploratorul este recunoscut şi pentru că a dat continentului numele Australia. "Chiar dacă nu a fost primul care a folosit termenul, munca sa a popularizat utilizarea numelui", a precizat cercetătoarea. 

Numărul celor îngropaţi aici este estimat a fi de 40.000 şi arheologii erau departe de a fi siguri că rămăşiţele găsite sunt cele ale navigatorului. Locul înhumării a făcut obiectul multor speculaţii. "Am avut şansă", a spus Wass. "Avea o placă de plumb, care nu s-a corodat. Vom putea să studiem scheletul său pentru a vedea dacă viaţa pe mare a lăsat urme şi pentru a afla mai multe despre el". 

Exploratorul reprezintă un erou pentru numeroşi australieni de origine europeană. Multe străzi, gări, locuri şi oraşe poartă numele său de-a lungul ţării. 

Descoperirea a fost anunţată în ajunul sărbătorii naţionale care comemorează sosirea primilor colonişti britanici în 1788 în această ţară în care aborigenii şi indigenii în Strâmtoarea Torres trăiesc de zeci de mii de ani. 

Debarcarea primei flote britanice şi incursiunile navigatorilor precum cea a căpitanului Flinders au anunţat distrugerea societăţilor şi culturii aborigenilor. Această controversă este alimentată de rolul jucat de un ajutor aborigen al lui Flinders pe numele său Bungaree, eclipsat de căpitanul britanic, dar care, potrivit unor istorici, ar fi fost avut un rol decisiv în ceea ce priveşte succesul ştiinţific al explorărilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.