Liderii instituţiilor media locale, editori şi corespondenţi din Timişoara au semnat o scrisoare de protest în cadrul căreia condamnă ferm atitudinea primarului municipiului, Nicolae Robu (PNL), faţă de jurnalişti, despre care a spus că sunt ”paraziţi sociali”, ”ultrapenibili” sau ”indivizi şi individe fără minte şi fără caracter, care, în loc să informeze, dezinformează şi calomniază".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Demersul jurnaliştilor se adresează Comisiei de Etică a PNL şi altor organisme naţionale care apără libertatea de exprimare a presei şi vine după ce primarul Nicolae Robu a lansat o serie de atacuri la adresa presei.

Jurnaliştii din Timişoara scriu că demersul lor îşi propune să aducă în atenţie ”derapajele grave” ale primarului municipiului Timişoara, Nicolae Robu (PNL).

”Demersul nostru, al presei timişorene, îşi propune să aducă în atenţia autorităţilor, organizaţiilor media din ţară şi din străinătate, ONG-urilor care susţin libertatea de exprimare, dar şi persoanelor publice preocupate de această temă, derapajele grave ale primarului Timişoarei, Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş.  Primarul Timişoarei şi-a făcut o obişnuinţă din a insulta şi a eticheta jurnaliştii, folosind de-a lungul timpului expresii ca <ultrapenibili>, <nesimţiţi>, <idioţi şi idioate> , <nu ne tragem în şireturi, când o să aveţi cariera făcută de mine cu cinste şi cu muncă multă, atunci puteţi să vă apropiaţi de şireturile mele, până atunci pretind respect> sau <indivizi şi individe fără minte şi fără caracter, care, în loc să informeze, dezinformează şi calomniază>", se arată în scrisoare.

Jurnaliştii din Timişoara arată, în document, că vineri, la conferinţa de presă a PNL Timiş ”excesele verbale” ale edilului ”au atins un nivel fără precedent”.  

”Comportamentul tot mai agresiv şi jignitor a culminat vineri, 2 martie a.c, când excesele verbale au atins un nivel fără precedent.

Nicolae Robu a catalogat, pe contul său de Facebook, media locală ca fiind "presa mizerabilă, presa nepresă, de fapt, formată din paraziţi sociali ce trăiesc din taxă de protecţie şi taxă de asmuţire".

Ulterior, în cadrul conferinţei de presă a PNL Timiş, acesta a continuat cu insultele şi a refuzat să răspundă la întrebările legitime ale jurnaliştilor.

"Există tot felul de variante de prostituţie în lumea de astăzi, nu numai prostituţia pe centuri sau nu ştiu pe unde. Există şi alt fel de prostituţie, care e mai gravă", a susţinut Nicolae Robu. Seria atacurilor a continuat ieri (duminică- n.r.) când, într-o nouă postare pe Facebook, le-a numit pe colegele noastre <ţaţe> şi a reluat expresii ca <presa nepresă>, <jurnalişti nejurnalişti>, <prostituţie>. Nicolae Robu a avut ieşiri agresive verbal, de-a lungul timpului, din păcate, nu numai la adresa jurnaliştilor, ci împotriva oricăror persoane care au avut o altă părere decât a sa - cetăţeni ai Timişoarei, primari PNL, alţi politicieni sau membri ai unor asociaţii”, se mai arată în scrisoare.

Jurnaliştii din Timişoara spun că nu vor mai accepta atitudinea ”agresivă” a primarului Nicolae Robu care reprezintă ”o încălcare a normelor europene de comunicare şi o formă de intimidare şi încălcare a libertăţii de exprimare a mass media”.

”În opinia noastră, toate aceste atacuri la adresa jurnaliştilor reprezintă o încălcare a normelor europene de comunicare şi o formă de intimidare şi încălcare a libertăţii de exprimare a mass media. Nu  vom mai accepta această atitudine agresivă, nu vom mai tolera accesele verbal suburbane ale primarului Nicolae Robu, care este şi preşedintele PNL Timiş. Ne solidarizăm astfel, reprezentantii  presei timişorene, într-un demers comun ce îşi propune să apere dreptul jurnaliştilor de a pune întrebări persoanelor publice şi de a critica activitatea acestora. Acesta este un prim demers public, iar daca relatiile de comunicare dintre primarul Nicolae Robu şi presă nu se vor echilibra, vom apela si la alte forme legale, publice, de  protest”, se mai arată în scrisoare.

Demersul jurnaliştilor se adresează  Comisiei de Etică a PNL, căreia îi cer "analizarea acestei situaţii şi un răspuns”, Comisiilor pentru cultură şi mass media din Parlamentul României, Consiliului Naţional  pentru Combaterea Discriminării, dar şi ONG-urilor care apără libertatea de exprimare şi libertatea presei.

Scrisoarea este semnată de: Iulia Ardelean - director Debanat.ro, Lia Lucia Epure - director Ziua de Vest, Nadia Iucu- redactor şef Televiziunea Europa Nova, Octavian Roşa - redactor şef Renaşterea bănăţeană, Bogdan Marta - redactor şef Tion.ro, Ciprian Voin - director Opiniatimisoarei.ro, Dragoş Boţa - editor şef Pressalert.ro, Adrian Marcu - director Banatulazi.ro, Ovidiu Vărădeanu - reporter corespondent, Gelu Chetrariuc - director Sursadevest.ro, Ovidiu Mărăscu - editor Banatulmeu.ro, Petre Irimuş - editor TimisoaraStiri.ro, Sorin Mărăscu - editor Gazetadinvest.ro, Petronela Axinte - corespondent România TV şi Daniel Dancea - jurnalist.

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu (PNL), le-a transmis jurnaliştilor din Timişoara, într-o conferinţă de presă, vineri, în care nu le-a permis să îi adreseze întrebări, că ”există mai multe variante de prostituţie, nu numai pe centuri”, după ce în cursul dimineţii, pe Facebook, i-a catalogat pe jurnalişti "paraziţi sociali care trăiesc din taxă de protecţie şi taxă de asmuţire!”.

Jurnaliştii de la principalele organisme de presă prezenţi la întâlnirea cu edilul au părăsit sala de conferinţe.

Primarul a avut o astfel de reacţie după ce presa locală a scris că străzile nu au fost curăţate de zăpadă şi că există doar 14 utilaje de deszăpezire pentru tot oraşul, care are aproximativ 1.300 de străzi.

Nicolae Robu a explicat duminică, pe Facebook, motivul pentru care în conferinţa de presă din 2 martie i-a jignit pe jurnaliştii locali. Acesta susţine că a fost întrerupt în timpul declaraţiilor cu o întrebare, iar când a vrut să dea răspunsul, doi jurnalişi vorbeau peste el. El spune că şi-a păstrat calmul, dar s-a enervat când a văzut că jurnaliştii îl tot întrerupeau.

Robu afirmă că „profesia de jurnalist extrem de importantă în societate”, dar "nu oricine care bate o minge pe un maidan poate pretinde că e fotbalist, tot la fel nu oricine scrie / vorbeşte pe te miri unde - şi presa îşi are maidanele ei - este jurnalist".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.