Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea privind aprobarea ordonanţei Guvernului 10/2023 pentru modificarea art. 21 alin. (1) lit. h) din ordonanţa Guvernului nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare nerambursabilă a proiectelor culturale, informează Administraţia Prezidenţială. Actul normativ reglementează categoriile de contributori şi activităţile supuse taxării la Fondul Cultural Naţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea are ca obiect de reglementare modificarea art.21 din Ordonanţa Guvernului 51/1998, în scopul stabilirii clare a categoriilor de contributori, precum şi a activităţilor supuse taxării în materia contribuţiilor la Fondul Cultural Naţional.

„Perioada de derulare/desfăşurare a proiectului cultural reprezintă intervalul de timp, precizat în cererea de finanţare, situat între data demarării primei şi data finalizării ultimei activităţi de pregătire/implementare a proiectului cultural, independent de data semnării contractului de finanţare şi/sau de data-limită a depunerii dosarului de decont, cuprinzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, activităţi transversale, precum managementul de proiect, monitorizarea, activităţi de evaluare şi raportare”, conform legii promulgate de către şeful statului.

De asemenea, legea promulgată stabileşte că aceeaşi parte de cheltuială eligibilă din cadrul proiectului nu poate fi decontată din două sau mai multe surse de finanţare.

„Din finanţările nerambursabile acordate se mai pot acoperi următoarele categorii de cheltuieli directe eligibile: cheltuieli cu personalul, inclusiv contribuţiile sociale obligatorii şi impozitul pe venit aferente salariilor, în limita unui procent de cel mult 20% din totalul finanţării nerambursabile acordate, cu excepţia cheltuielilor salariale ale beneficiarilor persoane juridice de drept public, finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat sau de la bugetele autorităţilor publice locale; cheltuieli cu achiziţia de mijloace fixe necesare implementării proiectului, în procent de cel mult 25% din totalul finanţării nerambursabile acordate, a căror durată de amortizare poate depăşi durata proiectului, cu respectarea condiţiilor/măsurilor asiguratorii prevăzute în contractul de finanţare”, conform sursei citate.

„Finanţările nerambursabile sunt acordate în tranşe, prin virament bancar, din bugetul autorităţii finanţatoare în contul beneficiarului, pe baza cererii de plată sau, după caz, a facturii emise de acesta pentru fiecare tranşă”, conform actului normativ promulgat de către preşedintele Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.