Proiectul „Pădurea cu Poveşti Nemuritoare”, realizat de Primăria Comunei Nucşoara şi Fundaţia Conservation Carpathia, este consemnat de The New York Times. Publicaţia americană spune povestea proiectului de conservare a fagilor de la Nucşoara, subliniind ineditul şi unicitatea acestuia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Articolul a fost realizat de Alan Burdick, iar imaginile aparţin fotojurnalistul Nicholas J. R. White, care a vizitat Nucşoara şi zona cu fagi seculari, discutând cu oamenii locului şi cu echipa care a contribuit la dezvoltarea proiectului.

Proiectul „Pădurea cu Poveşti Nemuritoare” a fost lansat în primăvara anului 2023 şi are ca scop conservarea a 2.544 de fagi seculari, aflaţi pe raza comunei Nucşoara, judeţul Argeş, prin adopţia acestora pe site-ul www.arboricupoveşti.ro şi promovarea zonei ca punct turistic cu valoare naturală ridicată. 

Fiecare arbore a fost inclus într-o hartă cu coordonate GPS, a fost fotografiat şi are o plăcuţă cu un număr. Cei care optează să adopte unul sau mai mulţi fagi, pot să-şi lase pe site o poveste sau un mesaj. Povestea este editată şi înregistrată audio, transpusă pe un  cod QR care se găseşte pe o plăcuţă pe arborele adoptat şi pe certificatul pe care adoptatorul îl primeşte prin email. Certificatul de adopţie conţine imaginea cu fagul ales şi numărul acestuia, şi codul QR de pe care poate fi ascultată povestea în format audio.

Poveştile şi mesajele lăsate de adoptatori pot fi ascultate pe site-ul www.arboricupoveşti.ro, identificând fagii adoptaţi, dar şi la Nucşoara, pe pajiştile unde sunt localizaţi aceşti arbori spectaculoşi.

Până acum, aproximativ 100 de fagi au fost adoptaţi în cadrul proiectului. Cei care au ales să susţină proiectul prin adopţii sunt din România, Marea Britanie, Franţa, Germania, Australia şi alte ţări. Mesajele sunt înregistrate în limba în care au fost scrise, iar unele sunt bilingve, română şi engleză.

Printre poveştile care se găsesc pe site se numără cea a multiplei campioane la scrimă, Ana-Maria Brânză – fag 44, a jurnalistului britanic Charley Ottley – fag 45, Răzvan Nedu, multiplu campion la paraclimbing – fag 41, a mişcării de rezistenţă anticomunistă – fag 266, a Elisabetei Rizea – fag 263, şi a multor oameni care au ales să susţină proiectul şi să ofere gândul sau povestea lor – fag 2224, fag 99, fag 1399.

Un fag poate fi adoptat de o singură persoană contra unei sume de 700 de lei, iar fondurile vor fi utilizate de Primăria Comunei Nucşoara pentru a dezvolta infrastructura eco-turistică din zonă.

Comuna Nucşoara din judeţul Argeş este cunoscută datorită celei mai longevive mişcări de rezistenţă anticomunistă din Munţii Făgăraş; este poarta spre Vf. Moldoveanu, cel mai înalt vârf din Carpaţii României (2.544 metri), dar şi pentru valorile naturale care se găsesc aici, cum sunt fagii seculari.

Fundaţia Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munţii Carpaţi, în beneficiul biodiversităţii şi a comunităţilor locale. Din 2009, fundaţia românească a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri şi păşuni alpine în sud‑estul Carpaţilor Meridionali, achiziţionându‑le cu scop de conservare, a plantat peste 4 milioane de puieţi pe 1.991 de hectare afectate de tăieri, a creat o zonă de 78.000 de hectare pe care nu se desfăşoară vânătoare sportivă şi de trofee.

Fundaţia contribuie la bunăstarea comunităţilor din vecinătatea pădurilor protejate prin proiecte sociale, de educaţie şi de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului Naţional Munţii Făgăraş.
Activitatea Fundaţiei Conservation Carpathia este recunoscută la nivel naţional şi internaţional, recent organizaţia primind trofeul BAMBI, cel mai important premiu media din Germania, pentru categoria „Planeta Noastră”. Din 1948, BAMBI premiază personalităţi şi organizaţii care se remarcă prin activitate şi au un impact deosebit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.