Lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului "Români de 100 de ani", în care sunt prezentate portretele şi poveştile de viaţă a 10 români care şi-au celebrat Centenarul odată cu România, va avea loc joi, la ora 12.00, la Muzeul Naţional "George Enescu".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În expoziţie vor fi şi fotografii din arhiva personală a celor zece.

Fotografie din arhiva persoanlă a lui Gheorghe Bercea
Fotografie din arhiva persoanlă a lui Gheorghe Bercea

Cei zece români de 100 de ani incluşi în proiect sunt: Elisabeta Kovecsi, din Bucureşti, Dumitra Meşină, din comuna Crevenicu, judeţul Teleorman, Gheorghe Bercea, din Videle, judeţul Teleorman, Ilişca Hojda, din oraş Săliştea de Sus, judeţul Maramureş, Vazul Bulger, din satul Figa, comuna Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud, Victoria Băilă, din Întorsura Buzăului, judeţul Covasna, Zsuzsana Vocilă, din oraşul Rupea, judeţul Braşov, Elena Cârjă, din comuna Balş, judeţul Iaşi, Maria Petroi, din satul Slobozia, comuna Fântânele, Otilia Ispas, din municipiul Constanţa, judeţul Constanţa. 

Gheorghe Bercea (Foto: Şerban Mestecăneanu)
Gheorghe Bercea (Foto: Şerban Mestecăneanu)

Portretele lor au fost realizate de fotografii Vlad Petri, Şerban Mestecăneanu, Mihai Poiană, Mihai Bodea şi Bogdan Fundali.

"Istoria unei ţări este un caleidoscop de istorii personale, poveşti ale oamenilor care locuiesc în acel loc şi contribuie la contruirea acelei ţări. În acest an al Centenarului Marii Uniri de la 1918, am vrut să oferim o imagine a ceea ce au însemnat aceşti ani pentru România şi cea mai bună modalitate ni s-a părut a fi prin portretele şi poveştile de viaţă ale acestor oameni, ce au parcurs tot drumul de la formarea ţării noastre. Totodată se doreşte ca www.de100.ro  să rămână un album de familie, al istoriei de viaţă ai primilor 100 de ani ai României, în care să ne regăsim fiecare frânturi din povestea personală”, declară Olimpiodor Antonescu, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Civilizaţie Rurală "Nişte Ţărani", unul dintre iniţiatorii proiectului.

Proiectul “Români de 100 de ani” este realizat de către Fundaţia Naţională pentru Civilizaţie Rurală “Nişte Ţărani”, în parteneriat cu Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi Muzeul Naţional "George Enescu", fiind finanţat de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul proiectelor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.