Muzeul Naţional Picasso din Paris a dezvăluit, marţi, aproape 400 de lucrări ale artistului spaniol. Niciodată nu au mai fost expuse atât de multe lucrări de la redeschiderea Hôtel Salé în 2015. Aproape toate tablourile din colecţie sunt expuse într-un tur cronologic al celor 22 de săli.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Putem conduce publicul de la primele lucrări ale lui Picasso, la Barcelona, la începutul secolului XX, până la ultimele picturi, chiar înainte de moartea sa, în 1973”, a explicat Cécile Debray, preşedinta Muzeului Picasso, al cărui scop este de a face opera artistului accesibilă pentru cât mai mulţi oameni.

Sunt acoperite toate perioadele carierei lui Picasso. Turul începe cu un autoportret din 1901 din perioada albastră şi se încheie cu „Le jeune peintre” din 1972. Picturi, sculpturi, desene, ceramică: colecţia este expusă în toată diversitatea sa. „Ceea ce este interesant atunci când parcurgi colecţia Muzeului Picasso este să vezi mari capodopere, picturi de mari dimensiuni şi o serie întreagă de experimente cu hârtii decupate, mici lucruri care fac parte din munca continuă a lui Picasso”, spune Johan Popelar, curator la Muzeul Picasso.

O sală intitulată „Laboratoire” prezintă picturi în miniatură, colaje. Evident, capodoperele ocupă un loc important în această nouă expoziţie, inclusiv un împrumut excepţional de la Centrul Pompidou, „L'aubade”, o pictură din 1942. „Este cel mai important tablou al lui Picasso din anii războiului şi prezintă o figuraţie torturată, evocând întunericul acelor ani de ocupaţie”, explică curatorul.

O altă noutate este sala dedicată lui Françoise Gilot, care a murit în iunie 2023. Ea a fost una dintre partenerele lui Picasso, dar şi o artistă. „Acest lucru se leagă în mod evident de toată munca pe care am făcut-o în ultimii doi ani cu privire la relaţia lui Picasso cu femeile”, spune Cécile Debray. Un tablou se remarcă în mod special. În sala dedicată ceramicii lui Picasso sunt expuse, de asemenea, două tablouri de mari dimensiuni ale lui Françoise Gilot.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.