O colecţie de icoane greceşti şi ruseşti, de largă circulaţie regională şi internaţională, alături de o deosebită selecţie de icoane româneşti, unele din perioada renascentismului românesc, de la Matei Basarab la Constantin Brâncoveanu, vor fi scoase la vânzare pe 11 aprilie, la Artmark.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Icoanele scoase la licitaţie marţi sunt reprezentative pentru arta religioasă ortodoxă ce a evoluat în Estul Europei începând cu secolul XVI şi sunt realizate în şcoli importante de pictură bisericească, de la Şcheii Braşovului, Săliştea Sibiului şi Căldăruşani la Moscova şi Sankt Petersburg, iar multe dintre ele sunt semnate sau atribuibile unor autori cunoscuţi. 

Poate cea mai veche şi importantă icoană din licitaţie este cea împărătească pe lemn „Maica Domnului cu Pruncul (Tihvinskaia)”, piesă de cult extrem de rară, ce aparţine şcolii ruseşti din perioada primului ţar al Rusiei, Ivan al IV-lea, zis cel Groaznic (1530-1584). Icoana, de mari dimensiuni, are un preţ de pornire de 4.000 de euro.

O altă apariţie impresionantă, nu doar un simbol al credinţei, dar şi o expresie a frumuseţii şi sensibilităţii artistice, este icoana împărătească pe lemn sculptat „Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni”, de secol XVIII, care aparţine şcolii transilvănene-rutene. Piesa muzeală, de colecţie, are preţul de pornire de 2.000 de euro.

Din perioada lui Matei Basarab provine icoana pe lemn „Răstignirea Domnului”, ce reprezintă panoul central al unui triptic, fiind realizată în stilul specific şcolii tradiţionale greceşti. Piesa rară a fost realizată în prima jumătate a sec. XVII şi are preţul de pornire de 4.000 de euro.

Printre cele mai importante şi specifice şcolii transilvănene sunt icoanele pe sticlă atribuite zugravului Ioan Pop din Făgăraş. Pentru preţul de pornire de 400 de euro este scoasă la licitaţie icoana „Buna Vestire”. Piesa rară a fost realizată în 1856, iar la ora actuală sunt cunoscute public doar trei icoane cu această temă iconografică realizate de Ioan Pop: una în patrimoniu Muzeului Naţional de Artă al României, una în Colecţia muzeală a Arhiepiscopiei Ortodoxe - Alba Iulia şi una într-o colecţie privată. Atribuită aceluiaşi zugrav este icoana „Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni”, care are preţul de pornire de doar 350 de euro (o alta având aceeaşi temă se află în Colecţia muzeală a Arhiepiscopiei Ortodoxe - Alba Iulia).

În licitaţia de marţi, 11 aprilie, este prezentă şi o schiţă de icoană realizată în cărbune de Ştefan Luchian. Printre îndeletnicirile pictorului, ce se străduia din greu să se întreţină în Bucureşti, se număra şi pictarea de icoane, iar schiţa „Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan” este o dovadă istorică a acestui fapt. Lucrarea semnată Ştefan Luchian are un preţ de pornire de doar 600 de euro.

Icoanele de colecţie, care oferă o perspectivă asupra valorilor religioase şi tradiţiilor culturale, sunt expuse zilele acestea, cu prilejul Săptămânii Mari, la Palatul Cesianu-Racoviţă, urmând a fi licitate marţi, 11 aprilie, începând cu ora 19:00. Persoanele interesate pot participa la licitaţie atât fizic, la sediul Casei Artmark – str. C.A. Rosetti, nr. 5, cât şi prin telefon sau prin intermediul platformei Artmark Live 2.0, deschizând un cont pentru participarea la licitaţie online în timp real.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.