O pânză din 1960, semnată de Pierre Soulages, a fost adjudecată miercuri pentgru 9,6 milioane de euro (taxe incluse) la casa Tajan din Paris, cu mult peste estimarea stabilită iniţial între 4 şi 6 milioane de euro, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este un record mondial pentru o operă a artistului, în curând centenar. Precedentul record a fost de 9,2 milioane de euro pentru un tablou din 1959, vândut acum un an la New York. 

Această operă, care a fost prezentată în toate expoziţiile majore consacrate lui Soulages, a fost scoasă la vânzare pentru prima dată. Ea a fost licitată de opt persoane din Asia şi Statele Unite, dar se va alătura "unei colecţii europene", a indicat Julie Ralli, directoarea departamentului de artă postbelică şi contemporană de la Tajan. 

Pânza, care este intitulată "Peinture 200 x 162 cm 14 mars 1960", are o luminozitate intensă şi planuri verticale contrastante, ilustrează tehnica iniţiată de artist de la sfârşitul anilor '50. 

Pe pânza acoperită cu un strat de suport alb, benzi mari de vopsea neagră acoperă o parte din suprafaţă. Cu ajutorul unei spatule cu lama subţire, Soulages îndepărta descoperea parţial stratul de suport,  oferind o luminozitate neaşteptată.

Achiziţionată de celebrul curator şi critic de artă american James Johnson Sweeney, fost director al Muzeului Guggenheim între 1952 şi 1960, pânza a rămas în familia sa până la licitaţia de miercuri.

Pierre Soulages va împlini 100 de ani pe 24 decembrie.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.