Prima vânzare la licitaţie dedicată suprarealiştilor la Paris a atins, miercuri, venituri totale de aproape 33 de milioane de euro, între care o sumă record pentru o operă de Francis Picabia, a anunţat organizatorul evenimentului Sotheby's.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Suntem mândri că am stabilit un nou record mondial pentru Picabia, cu siguranţă cel mai onorat pictor al secolului al XX-lea de când Sotheby's organizează în Franţa vânzări de artă modernă”, a comentat Thomas Bompard, directorul acestei sesiuni, citat în comunicat.

Pânza „Pavonia”, una dintre cele mai frumoase „transparenţe” de Francis Picabia, a fost vândută la 10 milioane de euro, stabilind un record pentru artist (anterior de 8 milioane de euro). Această operă a fost concepută în 1929 pentru marele proiect de decorare a unui apartament parizian al negustorului de artă Léonce Rosenberg, explică Sotheby's. Un alt tablou de Picabia, „Nu de dos”, 1940-42, a fost vândut pentru 3,3 milioane de euro. 

Pictorul belgian René Magritte a fost reprezentat de patru tablouri, dintre care două inedite într-o vânzare publică: „Le Paysage Fantôme”, vândut contra sumei de 2,1 milioane de euro, şi „Le Palais de la Courtisane”, cumpărat în final la aproape 2 milioane de euro. 

„Suprarealismul are 100 de ani şi nu a părut niciodată atât de tânăr. Magritte este astăzi la fel de căutat ca Warhol şi cererea pieţei pentru Picabia o egalează pe cea pentru Jeff Koons”, a declarat Thomas Bompard prezentând vânzarea.

Aceasta a inclus şi o „secţiune consacrată femeilor suprarealiste (...) cu opere majore, mult timp inedite, semnate de Dorothea Tanning („Mêlées nocturnes”, 1958, 567.000 de euro), Leonor Fini („Sphinx pour David Barrett”, 1954, 119.700 de euro) şi Toyen („Chambre secrète sans serrure”, 1966, 1,5 milioane de euro)”, a adăugat Sotheby's.

La începutul lui martie, „L'Empire des lumières” de René Magritte a fost adjudecat la Londra pentru 59,4 milioane de lire sterline (în jur de 71,5 milioane de euro), un record de licitaţie pentru o operă a artistului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.