O ediţie princeps a unei celebre cărţi pentru copii, ”The Tale of Peter Rabbit”, scrisă de Beatrix Potter, a fost vândută cu 43.400 de lire sterline (51.590 de euro) la o licitaţie organizată joi în Marea Britanie, informează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această carte a făcut parte dintr-un total de peste 50 de loturi - inclusiv schiţe, desene şi scrisori - puse în vânzare, care au generat împreună încasări de 101.952 de lire sterline (121.192 de euro).

Cele mai multe dintre loturi au aparţinut colecţionarului John Cawood din regiunea Lake District din comitatul britanic Cumbria, în care a locuit scriitoarea Beatrix Potter.

Licitaţia a avut loc joi, ziua în care s-au împlinit 150 de ani de la naşterea celebrei scriitoare britanice.

John Cawood spune că a început să strângă această colecţie în anul 1972, cu ambiţia de a intra în posesia cel puţin a unei ediţii princeps pentru fiecare dintre romanele publicate de Beatrix Potter.

În aceeaşi licitaţie, o scrisoare expediată în anul 1924 de Beatrix Heelis - numele de căsătorie al romancierei - a fost vândută cu 2.700 de lire sterline (3.209 euro). 

Printre celelalte obiecte vândute joi s-a aflat şi o ediţie princeps a volumului ”The Story of Miss Moppet”. 

Licitaţia a fost organizată de casa Dreweatts & Bloomsbury Auctions, la Londra. 

Joi, Poşta Regală din Marea Britanie (The Royal Mail) a pus în vânzare o serie aniversară de timbre, conţinând ilustraţii cu personaje create de scriitoarea Beatrix Potter, precum Peter Rabbit şi Mrs Tiggy-Winkle, pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la naşterea celebrei autoare de cărţi pentru copii.

Beatrix Potter a scris şi a ilustrat mai multe cărţi pentru copii la începutul anilor 1900, iar ”The Tale of Peter Rabbit” este primul volum scris de romanciera britanică, pe care aceasta l-a publicat pe ascuns. 

După ce a fost refuzată de mai multe edituri pentru copii, Beatrix Potter şi-a publicat prin mijloace proprii volumul de debut, în 1901, la câteva luni după ce adevăratul Peter, iepurele care era animalul de companie al scriitoarei, a murit.

Cartea ”The Tale of Peter Rabbit” a avut mare succes în rândul familiei şi prietenilor scriitoarei, iar o editură a decis ulterior să o retipărească.

De atunci, volumul ”The Tale of Peter Rabbit” s-a vândut în peste 40 de milioane de copii pe plan mondial.

În 1903, Peter Rabbit a devenit primul personaj literar din lume care a fost înregistrat la Oficiul de mărci şi patente şi, apoi, a fost transformat într-o jucărie-păpuşă.

Ideea a aparţinut scriitoarei Beatrix Potter. Ea a inventat, de asemenea, un board game Peter Rabbit, în 1904, şi, ulterior, alte produse derivate, precum cărţi de pictură, care conţineau personaje din romanele sale.

Romanciera britanică a publicat 24 de povestiri despre animale, iar ultima dintre ele - ”The Tale of Kitty-in-Boots” - va fi publicată în luna septembrie, după ce manuscrisul a fost descoperit în arhivele de la Victoria and Albert Museum.

Helen Beatrix Potter, născută pe 28 iulie 1866, în cartierul londonez Kensington, a fost cunoscută mai ales pentru cărţile pentru copii, în care personajele sunt animale, ca în volumul ”The Tale of Peter Rabbit”.

În afară de ”The Tale of Kitty-in-Boots” şi ”The Tale of Peter Rabbit” (1902), Helen Beatrix Potter a mai scris poveşti precum ”The Tale of Mrs. Tiggy-Winkle” (1905), ”The Tale of the Pie and the Patty-Pan” (1905), ”The Story of A Fierce Bad Rabbit” (1906), ”The Tale of Tom Kitten” (1907), ”The Tale of Mr. Tod” (1912), ”The Tale of Pigling Bland” (1913) şi ”Cecily Parsley's Nursery Rhymes” (1922).

Beatrix Potter a mai publicat cărţi precum ”Peter Rabbit's Painting Book” (1911), ”When The Air Blows” (1912), ”Peter Rabbit's Almanac for 1929” (1928) şi ”The Fairy Caravan” (1929).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.