Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Strasbourg şi-a redeschis porţile luni pentru donatorii de sânge, mai puţin numeroşi de la începutul epidemiei de Covid-19, cu promisiunea unei vizite, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În impozantul naos al Muzeului de Artă Modernă şi Contemporană din Strasbourg (MAMCS), donatorii se aliniază pe cele 12 bănci, cu braţul întins şi pumnul strâns pentru a li se preleva în jur de jumătate de litru de sânge. 

După donare, pacienţii pot vedea operele lui Niki de Saint Phalle, Gustave Doré, Claude Monet sau Paul Signac.

"Este super, să vezi lucruri frumoase în schimbul unei acţiune binefăcătoare", a spus Marie-Paule Jaeck, o învâţătoare în vârstă de 54 de ani, după ce a făcut turul celor şapte săli ale muzeului accesibil donatorilor. Împreună cu fiica sa studentă, Emma, 19 ani, ele au răspuns campaniei de când a fost deschisă. 

O colectă ca cea de la MAMCS, ce reprezintă "gestul cetăţenesc" de acces la un loc cultural în prezent închis, este "o ocazie concretă pentru a restimula dorinţa de a dona sânge", dar şi de a "atrage noi donatori", explică Barbara Seiller, responsabilă cu comunicarea la EFS Grand Est (Operatorul francez pentru trasfuzii sanguine). 

"Este o idee genială, mai ales acum când suntem privaţi" de acces la cultură, consideră Béatrice, 63 de ani, profesoară de educaţie muzicală. "Este ocazia de a îndeplini o acţiune cetăţenească şi de solidaritate (...). Muzeul este în oraş, nu este ermetic la ceea ce se întâmplă în societate, mai mult ca niciodată în acest moment", consideră Estelle Pietrzyk, directoarea MAMCS, care găzduieşte cu plăcere instituţia pentru donarea de sânge. 

Iniţiativa din Strasbourg nu este prima pentru EFS, care a organizat în 19 martie o astfel de acţiune la Muzeul de Arte Frumoase din Dijon, în mijlocul tablourilor. 

Indiferent de grupa lor sanguină, adulţii cu vârsta sub 71 de ani şi peste 50 de kilograme şi în anumite condiţii pot dona sânge de până la şase ori pe an pentru bărbaţi şi de patru ori pe an pentru femei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.