Mischa Maisky, considerat un Mick Jagger al muzicii clasice şi supranumit "Paganini al violoncelului", şi Christian Badea, consilier artistic şi dirijor principal al Filarmonicii, susţin în cadrul "Stagiunii centenare" un concert extraordinar la Filarmonica "George Enescu", pe 8 şi 9 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Ateneului Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mischa Maisky, care a studiat deopotrivă cu Mstislav Rostropovich şi Gregor Piatigorsky -  reprezentând, aşadar, la cel mai înalt nivel şcoala interpretativă rusă -  a sărbătorit 70 de ani anul acesta.

"În prima parte a programului, Orchestra simfonică a Filarmonicii «George Enescu» va interpreta Rapsodia nr. 2, în re major, op. 11 de George Enescu. În acelaşi concert, va fi omagiat şi Igor Stravinski, oaspete al Filarmonicii «George Enescu» în perioada «de aur», prin suita "Pasărea de foc". Marele compozitor rus a fost unul dintre invitaţii de seamă ai Filarmonicii, susţinând în 1930 două concerte la Ateneul Român, în care şi-a dirijat propriile lucrări. În continuare, marele violoncelist Mischa Maisky - una din cele mai importante şi complexe personalităţi ale artei interpretative din ultimele decenii - va oferi Concertul de Dvořák, o lucrare de referinţă în literatura solistică“, declară maestrul Christian Badea.

"E o bucurie să cânt Concertul de Dvořák pe scena Ateneului Român, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii «George Enescu», dirijată de maestrul Christian Badea", susţine violoncelistul Mischa Maisky.

Filarmonica "George Enescu" oferă publicului posibilitatea de a urmări repetiţia generală de joi, 8 noiembrie, de la ora 10.00, dirijată de Christian Badea, în compania lui Mischa Maisky şi a Orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu". Biletele la repetiţia generală sunt în valoare de 15 lei.

"Coincidenţa face că în acest an celebrăm şi 150 de ani de când Eduard Wachmann a obţinut fondurile necesare înfiinţării Societăţii Filarmonice, iar acum 130 de ani era inaugurată clădirea superbă a Ateneului Român. Aş putea adăuga şi faptul că anul viitor fresca Ateneului va împlini 80 de ani. Toate aceste lucruri conduc spre ideea de a dedica o mare parte a stagiunii simfonice Centenarului în cadrul unui proiect complex, demn de prestigiul unei instituţii muzicale emblematice pentru România. Proiectul este derulat în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Alpha Bank România, care, alăturându-se acestui demers, reconfirmă suportul acordat artei si culturii româneşti“, precizează Christian Badea.

În Anul Centenar al României, Filarmonica "George Enescu" celebrează 150 de ani de existenţă, iar Ateneul Român 130 de ani de la inaugurare. Este o triplă sărbătoare care se va desfăşura de-a lungul întregii stagiuni 2018-2019.

Seria de concerte - "Concertele Centenarului la Ateneu" - propune publicului bucureştean o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice şi culturale centenare, cu artişti invitaţi români şi străini de renume internaţional. În afară de urmărirea în muzică a unei cronologii istorice a decadelor Centenarului României, atât programele din seria "Concertele Centenarului la Ateneu", cât şi întreaga stagiune aniversară, prezintă câteva teme importante, precum "Creaţia Enesciană" - în cadrul căreia vor fi interpretate mai multe dintre lucrările simfonice ale marelui compozitor român, "Titani ai muzicii clasice" - concerte care îi prezintă atât pe marii interpreţi ai vremurilor noastre, cât şi pe compozitorii care au fost puncte fixe de referinţă culturală în ultimele două sute de ani, "Un secol de muzică românească" şi "Generaţia secolului XXI" - cu participarea soliştilor şi dirijorilor români şi străini tineri, care se afirmă pe scena internaţională şi care reprezintă viitorul muzicii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.