Ministerul Culturii a anunţat că va face verificări în vederea asigurării protejării patrimoniului arheologic din situl Oraşul Antic Tomis şi pentru luarea de urgenţă a unor măsuri administrative care să limiteze orice acţiune intruzivă care poate afecta vestigiile arheologice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Culturii s-a sesizat, în urma informaţiilor furnizate de Prefectura Constanţa, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa, precum şi în urma informaţiilor din spaţiul public,  în luna ianuarie 2020, cu privire la condiţiile realizării unor lucrări de construire în situl arheologic Oraşul Antic Tomis, cod LMI CT-I-s-A-02553, potrivit unui comunicat remis News.ro.

Terenul, care face subiectul sesizărilor, a făcut obiectul cercetărilor arheologice preventive autorizate de Ministerul Culturii în perioada aprilie-noiembrie 2016. Cercetările arheologice s-au finalizat printr-un raport de cercetare arheologică preventivă, care a fost analizat de Comisia Naţională de Arheologie în 16 decembrie 2016. Deoarece raportul de cercetare arheologică propunea conservarea in situ doar a unor vestigii arheologice, Comisia a solicitat schimbarea propunerilor raportului cu păstrarea in situ a tuturor structurilor constructive identificate în urma cercetărilor arheologice.

Raportul astfel modificat nu a mai revenit spre aprobare la Ministerul Culturii – Comisia Naţională de Arheologie.

În urma verificărilor preliminare privind acest caz, s-a constatat că suprafaţa propusă de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa pentru descărcare de sarcină arheologică este mai mare decât cea aprobată de Comisia Naţională de Arheologie.

Având în vedere semnalarea demarării lucrărilor în această suprafaţă, fără impunerea tuturor măsurilor de protejare a patrimoniului arheologic, Ministerul Culturii, la solicitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi cu aprobarea Comisiei Naţionale de Arheologie, a emis autorizaţia de supraveghere arheologică pentru acest obiectiv.

Ministerul Culturii va dispune verificarea aspectelor semnalate prin intermediul aparatului propriu, în vederea asigurării protejării patrimoniului arheologic şi pentru luarea de urgenţă a unor măsuri administrative, care să limiteze orice acţiune intruzivă care poate afecta vestigiile arheologice.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.