Microplastice au fost găsite în toate probele de spermă umană testate în cadrul unui studiu, iar cercetătorii spun că este "obligatoriu" să se continue cercetările privind potenţialul prejudiciu asupra reproducerii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numărul de spermatozoizi la bărbaţi scade de zeci de ani, iar 40% din numărul scăzut de spermatozoizi rămâne inexplicabil, deşi poluarea chimică a fost implicată de multe studii, scrie The Guardian. 

Cele 40 de probe de spermă proveneau de la bărbaţi sănătoşi care au fost supuşi unor evaluări de sănătate premaritală în Jinan, China. Un alt studiu recent a descoperit microplastice în sperma a şase din zece tineri sănătoşi din Italia, iar un alt studiu din China a găsit poluanţii în jumătate din 25 de probe.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Studii recente pe şoareci au raportat că microplasticele au redus numărul de spermatozoizi şi au provocat anomalii şi perturbări hormonale.

Cercetările privind microplasticele şi sănătatea umană avansează rapid, iar oamenii de ştiinţă par să găsească contaminanţi peste tot. Poluanţii au fost găsiţi în toate cele 23 de mostre de testicule umane testate într-un studiu publicat în luna mai.

De asemenea, au fost descoperite recent microplastice în sângele uman, în placente şi în laptele matern, ceea ce indică o contaminare pe scară largă a corpului oamenilor. Impactul asupra sănătăţii este încă necunoscut, dar s-a demonstrat în laborator că microplasticele provoacă daune celulelor umane.

Milioane de tone de deşeuri de plastic sunt aruncate în mediul înconjurător, iar o mare parte dintre acestea se descompun în microplastice. Acestea au poluat întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până în cele mai adânci oceane. Se ştie că oamenii consumă aceste particule minuscule prin intermediul alimentelor şi al apei, precum şi prin inhalarea lor.

Cercetarea, publicată în revista Science of the Total Environment, a detectat opt tipuri de plastic. Polistirenul, utilizat pentru ambalaje, a fost cel mai frecvent, urmat de polietilenă, utilizată în pungile de plastic, şi apoi de PVC.

Particulele pot să provoace inflamaţii în ţesuturi, aşa cum fac particulele de poluare a aerului, sau substanţele chimice din plastic ar putea fi dăunătoare. În martie, medicii au avertizat asupra efectelor potenţial ameninţătoare pentru viaţă după ce au constatat un risc substanţial crescut de accident vascular cerebral, atac de cord şi deces mai devreme la persoanele ale căror vase de sânge au fost contaminate cu materiale plastice microscopice.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.