Ambasada Mexicului în Franţa a solicitat joi „anularea” a două licitaţii de artă prehispanică prevăzute la Paris în noiembrie, invocând riscul ca obiecte de patrimoniu să fie vândute, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sesiunile "Archeologie, arts d'Orient & art precolombien", organizată de casa Artcurial, şi "Pre-Columbian Art & Taino Masterworks from the Fiore Arts Collection" de Christie's, ar urma să aibă loc oe 2 şi 10 noiembrie la Paris. 

Artcurial propune mai mult de 40 de piese de cultură mixtecă, aztecă, tlatilco şi colima, estimate între 200 şi 10.000 de euro. În catalogul său, casa Christie's expune obiecte vechi de mai mult de 1.000 de ani, precum un pandantiv olmec estimat la cel pu'in 150.000 de euro sau o mască Teotihuacan, fabricată acum 1500 de ani şi care valorează între 20.000 şi 40.000 de euro. 

Într-o notă adresată Ministerului francez al Afacerilor Externe pe 22 octombrie, Mexicul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la comerţul cu "patrimoniul său naţional cu ocazia acestor licitaţii", a indicat Ambasada Mexicului în Franţa într-un comunicat. Ambasada consideră că această „comercializare privează aceste obiecte nepreţuite de esenţa lor culturală, istorică şi simbolică pentru a le transforma în mărfuri” şi că „încurajează infracţionalitatea transnaţională” şi „furtul”. 

Instituţia solicită de asemenea Franţei să verifice dacă cei care organizează licitaţiile "îndeplinesc toate obligaţiile legale naţionale şi internaţionale".

În iulie, Mexicul şi Franţa au semnat o declaraţie de intenţie pentru întărirea cooperării în lupta contra traficului de bunuri culturale. 

În ultimii ani, Mexicul s-a angajat să-şi recupereze moştenirea istorică din mâinile colecţionarilor privaţi din întreaga lume, cu dificultăţi deosebite în ceea ce priveşte repatrierea pieselor aflate în Franţa, din cauza legislaţiei. În februarie, în jur de treizeci de obiecte din culturile aztecă şi mayaşă au fost licitate pentru puţin peste 2,5 milioane de euro la Paris, în cadrul unei vânzări organizate de casa Christie’s şi contestată de Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie (Inah) din Mexic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.