Ambasada României la Beijing a transmis, luni, un mesaj de Ziua Internaţională a Iei, şi a postat o imagine cu actorii Jackie Chan şi Ziyi Zhang, cunoscută din ”Memoriile unei gheişe”, îmbrăcaţi în astfel de cămăşi tradiţionale. Imaginea este însoţită de mesajul ”Două simboluri ale cinematografiei universale actuale, originare din China, îndrăgostite de IA ROMÂNEASCĂ”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasada României la Beijing a publicat, luni, pe pagina de Facebook, un mesaj de Ziua Internaţională a Iei.

”Element de identitate naţională şi de contribuţie necontestată a poporului român la patrimoniul de valori universale, IA ROMÂNEASCĂ este sărbătorită în corelaţie cu un moment unic al tradiţiilor populare ancestrale: SÂNZIENELE sau noaptea cerurilor deschise. Marcăm astăzi, aşadar, Ziua Universală a IEI, piesa centrală a portului popular românesc, deopotrivă simbol al creativităţii şi al feminităţii. Deseori uitată în lăzile de zestre ale bunicilor pentru a fi descoperită de fiecare dată cu aceeaşi fascinaţie şi atingere magică, redescoperită de mari pictori ai lumii, reinventată de designeri de renume şi inclusă în colecţiile lor exclusiviste, purtată cu demnitate şi nobleţe de Regina Maria în marile capitale ale lumii ca simbol suprem al poporului pe care îl reprezenta, IA ROMÂNEASCĂ rămâne un reper central al spiritualităţii româneşti”, se arată în mesajul Ambasadei României la Beijing.

Potrivit mesajului ”din in sau borangic, cu modelele sale unice redând ciclurile esenţiale ale vieţii, IA oglindeşte creativitatea românilor şi sentimentul acestora de apartenenţă la comunităţile lor, prin modele specifice fiecărei zone geografice”.

”Asociată identităţii româneşti, exemplu de meşteşug, pasiune şi dăruire, IA are darul de a aduce o atingere magică şi o vibraţie aparte oricui are şansa de a-i descoperi frumuseţea unică, dincolo de tradiţii şi frontiere culturale”,  mai scris Ambasada României la Beijing pe pagina de Facebook.

Mesajul este însoţit de o fotografie în care apar, îmbrăcaţi în ie românească, actorii Jackie Chan şi Ziyi Zhang, originari din China.

”Două simboluri ale cinematografiei universale actuale, originare din China, Jackie Chan şi Ziyi Zhang, îndrăgostite de IA ROMÂNEASCĂ”, este finalul mesajului postat pe Facebook.

Jackie Chan, starul filmelor de arte marţiale, este un actor, scenarist, regizor, coregraf şi expert în arte marţiale, originar din Hong Kong, care şi-a început cariera în anii 1960 şi a jucat în peste 150 de filme.

A devenit un star la Hollywood graţie francizei ”Rush Hour” şi unor filme precum ”Kung Fu Panda” şi ”The Karate Kid”. Jackie Chan a devenit cunoscut pe plan internaţional pentru stilul său de luptă extrem de acrobatic, sincronizarea comică a scenelor de luptă cu dialoguri spumoase, folosirea armelor improvizate şi cascadoriilor spectaculoase.

Ziyi Zhang este o actriţă chineză renumită pentru rolurile ei în filmele ”Tigru şi dragon”, ”Eroul” şi ”Memoriile unei gheişe”. 

Pe 24 iunie este sărbătorită ia: este Ziua internaţională a Iei începând din 2013, la iniţiativa comunităţii online La Blouse Roumaine.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.