Ludovic Orban, preşedintele PNL, Eugen Tomac, preşedintele PMP, şi Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru Cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, au reacţionat în urma sancţionării postului Realitatea TV cu întreruperea emisiei de către Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru modul cum a reflectat protestul din 10 august 2018. Ei invocă "reinstituirea cenzurii de tip comunist" şi cer anularea "acestui precedent periculos" pentru libertatea de exprimare din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului de sancţionare a postului Realitatea TV cu suspendarea emisiei este una vădit politică din care reiese fără dubiu faptul că această deciziei are considerente politice. Această decizie, în spatele căreia se află coaliţia PSD-ALDE-UDMR, nu este altceva decât o continuare a intervenţiei brutale a Jandarmeriei din 10 august, de data aceasta împotriva organelor de presă neafiliate politic. Practic, este o reinstituire a cenzurii de tip comunist şi o încălcare grosolană a Constituţiei şi a Legii. Nu poţi să sancţionezi o televiziune pentru că reflectă adevărul şi pentru că apără drepturile şi libertăţile cetăţenilor în faţa unui comportament abuziv al forţelor de ordine transformate în forţe de represiune", a spus Ludovic Orban. 

El solicită CNA "să revină asupra deciziei, de îndată, şi să anuleze acest precedent periculos pentru libertatea de exprimare din România!". 

Eugen Tomac, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară, a afirmat pe Facebook că "CNA a dovedit astăzi că este o instituţie confiscată total de Liviu Dragnea. Consider că suspendarea emisiei postului Realitatea TV reprezintă un atac inacceptabil la libertatea de exprimare!". 

Preşedintele Comisiei de Cultură din CD, Gigel Ştirbu, este de părere că postul Realitatea TV "a îndrăznit să informeze corect mitingul diasporei din 10 august şi despre intervenţia dură a Jandarmeriei de atunci". 

"Am aflat cu mirare că un post tv de ştiri a fost amendat, dar, culmea, i s-a impus şi o sancţiune prin întreruperea emisiei timp de zece minute, într-un interval orar de maximă audienţă de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. De ce? Pentru că respectivul post de ştiri a îndrăznit să informeze corect despre mitingul diasporei din 10 august şi despre intervenţia dură a Jandarmeriei de atunci. Să înţelegem că ne-am reîntors în vremurile de tristă amintire, de mai bine cu 30 de ani în urmă, când cenzura era în floare şi nu era voie să critici pe cei de la putere, pentru că altfel va fi aspru sancţionat de către Consiliul Naţional al Audiovizualului! Semnalul acesta vrea să îl lanseze guvernanţii actuali!", a afirmat preşedintele Comsiei. 

"Eu sper că CNA are ceva mai bun de făcut decât ca şi pe viitor să sancţioneze pentru a nu ştiu câta oară postul de ştiri care are obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Vedem zilnic, posturi care sunt certate cu deontologia profesională, posturi care au un singur scop, si anume acela de a călca în picioare pe cei care au o altă opţiune politică decât PSD, care încalcă clar prevederile legale, dar pe care CNA se face că nu le vede. Nu este normal totuşi, ca într-o Românie democrată, stat membru al Uniunii Europene, informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă şi de bună-credinţă? Cumva România vrea să fie dusă în rândul statelor subdezvoltate, unde democraţia este un lux, iar respectarea drepturilor omului reprezintă o utopie? Este evident ca pe viitor că trebuie să fie modificată legislaţia, astfel încât nominalizarea persoanelor în cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului să nu se mai facă pe criterii politice, şi astfel să poată fi evitată politizarea acestei instituţii. Doar aşa poate fi evitate derapaje ale CNA, de genul pusului botniţei posturilor TV care nu agreează ce fac cei care sunt la putere. Sper ca instituţiile publice plătite din banii românilor să fie funcţionale, civilizate şi depolitizate, ca în orice stat membru al UE, până nu e prea târziu!". 

În aceeaşi şedinţă, ca urmare a analizării rapoartelor de monitorizare, CNA a decis să sancţioneze următorii radiodifuzori:

Realitatea TV - amendă de 15.000 de lei pentru că, la difuzarea emisiunii „Jocuri de putere”, ediţia din 29.08.2018, s-au încălcat dispoziţiile art. 40 alin. (5) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual;

România TV - somaţie publică pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b din Codul audiovizualului în cadrul emisiunii „Ştirile România TV” din data de 05.10.2018;

Antena 3 - somaţie publică. Radiodifuzorul nu a ţinut cont de dispoziţiile art. 57 alin. (1) din Codul audiovizualului la difuzarea unui drept la replică în cadrul emisiunii „Exces de putere” din 02.11.2018;

Naşul TV - somaţie publică pentru nerespectarea structurii serviciului de programe, conform prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului (perioada monitorizată 03 - 09.09.2018). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.