Letizia Battaglia, prima femeie fotoreporter din Italia, premiată cu prestigiosul The W. Eugene Smith Award, în 1985, a lansat recent o antologie de imagini care surpind violenţa mafiei italiene - crime, arestări şi proteste - şi o expoziţie îi va fi dedicată la muzeul Maxxi de la Roma.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Despre ”Anthologia”, ea a vorbit cu jurnaliştii BBC, punctând momente cheie în care a realizat unele dintre cele mai imrpesionante fotografii ale Siciliei anilor 1970 - 1990.

Lucrările Letiziei Battaglia, supranumită ”fotograful mafiei”, acum în vârstă de 82 de ani, vor fi expuse la muzeul Maxxi din Roma, începând cu a doua jumătate a lunii noiembrie. 

Ea încă locuieşte în Palermo şi spune: ”Lupta împotriva mafiei continuă. Uneori spun că nu vom reuşi niciodată. Nu, trebuie să mergem spre victorie. Nu o voi vedea cu ochii mei, dar sper că această luptă va fi dusă în continuare de nepoţii şi strănepoţii mei”.

”Aceste fotografii încă îmi fac rău”, a spus Letizia Battaglia pentru BBC.

Una dintre cele mai cunoscute imagini ale sale a fost realizată în locul în care guvernatorul Siciliei Piersanti Mattarella a fost ucis de mafie. Trupul victimei este ţinut de fratele acesteia, actualul preşedinte al Italiei, Sergio Mattarella.

”Este cutremurător cum o fotografie îşi poate schimba sensul în timp: această imagine nu vorbeşte doar despre bărbatul ucis, dar şi despre fratele lui. Pentru mine a devenit un simbol al speranţei. Astăzi, preşedintele ţării nostre are lupta împotriva mafiei înăuntrul lui, pentru totdeauna”, a afirmat Battaglia.

Fotografa povesteşte ce riscuri a avut de înfruntat direct, pe când a fotografiat membri ai mafiei arestaţi. ”Am folosit mereu lentile de mare deschidere, ceea ce înseamnă că pentru a face o fotografie bună trebuie să stai foarte aproape de personaj”, a explicat Letizia Battaglia.

(Foto: Letizia Battaglia)
(Foto: Letizia Battaglia)

Leoluca Bagarella, acuzat de mai multe crime, a fost arestat de poliţie şi, după ce Battaglia a fotografiat momentul, a lovit-o atât de tare, povesteşte ea, încât a trântit-o.

Pe filmul foto, ea a surprins şi momente din viaţa cotidiană a Siciliei, dar şi cum zeci de persoane de adunau, de fiecare dată, după ce era comisă o crimă, pentru a vedea ce se întâmplă şi părăseau locul ca şi când ar fi fost ceva normal.

Uciderea judecătorului Cesare Terranova a afectat-o pe Battaglia. El a fost împuşcat, în 1979, după ce i-a fost întinsă o capcană. ”Întotdeauna am făcut fotografii alb-negru. Nu aş fi putut accepta vreodată roşul sângelui. Nu am vrut să fac fotografii senzaţionale, am vrut să onorez acest om. Sunt mişcată de mâna lui care stă pe scaun. Aceştia erau oamenii care îşi făceau munca aşa cum trebuia şi de asta au fost ucişi”, a mai spus Battaglia.

(Foto: Letizia Battaglia)
(Foto: Letizia Battaglia)

Letizia Battaglia a imortalizat şi momente din timpul proceselor, precum cel din 1978, când 114 membri ai mafiei au fost aduşi în faţa curţii, ceremonii dedicate victimelor, precum cea a prefectului Carlo Alberto dalla Chiesa, ucis în 1982, dar şi manifestaţiile anti-mafie de laînceputul anilor 1990, din Palermo.

(Foto: Letizia Battaglia)
(Foto: Letizia Battaglia)

Letizia Battaglia a devenit prima femeie fotoreporter din Italia, începându-şi cariera la cotidianul L’Ora, şi a fost prima femeie din Europa care a primit premiul The W. Eugene Smith Award, New York, 1985.

”Anthologia” cuprinde imagini ce docuemntează violenţele mafiei, dar şi portrete ale unor intelectuali, precum Pier Paolo Pasolini şi Ezra Pound.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.