Un tezaur cu monede rare din aur a fost descoperit în portul antic al Cezareei, în nordul Israelului, probabil îngropate, dar niciodată recuperate, de proprietar, care a vrut să le protejeze în urma cuceririi oraşului de către cruciaţi, acum 900 de ani, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Săpăturile au permis dezgroparea în urmă cu câteva zile a unui vas mic de bronz cu 24 de monede de aur şi un cercel aşezat între două pietre de lângă un puţ dintr-o veche casă, a indicat Autoritatea arheologică israeliană şi mai multe organizaţii implicate în descoperire. 

Piesele, prezentate luni presei şi datând de la sfârşitul secolului al XI-lea "permit corelarea comorii de cucerirea oraşului de către cruciaţi în anul 1101, unul dintre episoadele cele mai dramatice din istoria medievală a oraşului", se arată într-un comunicat al directorilor excavărilor, Peter Gendelman şi Mohammed Hatar. "Cineva şi-a ascuns averea, sperând să o recupereze mai târziu, dar nu a revenit niciodată". 

"Potrivit surselor scrise de atunci, cea mai mare parte a locuitorilor Cezareei au fost masacraţi de armata regelui Ierusalimului de atunci Balduin I. Este probabil că proprietarul comorii şi familia sa să fi pierit în masacru sau vânduţi ca sclavi şi nu şi-au recuperat niciodată aurul", adaugă specialiştii. 

Cezareea, situată pe malurile Mediteranei, a fost construită în secolul I, înainte de Hristos, de regele iudeilor Irod I, numit de romani. Vestigii importante din epoca romană şi medievală au făcut din Cezareea una dintre atracţiile Israelului. Situl este de asemenea locul mai multor descoperiri: în 2015, 2000 de monede din aur vechi de 1.000 de ani au fost descoperite de scafandri, aceasta fiind cea mai importantă comoară numismatică scoasă la lumină în Israel, potrivit Autorităţii antichităţilor. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.