Vernisajul expoziţiei "Comunităţi din Valea Jiului - reportaj etnofotografic" va avea loc miercuri, de la ora 18.00, în sala Foaier a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia conţine fotografii realizate de Ionel Anastasescu, sociolog şi fotograf din Valea Jiului pasionat de cultura ţărănească a momârlanilor (ţăranii jieni), pe care o surprinde sub forma unor "reportaje etnofotografice".

Extrem de comunicativ şi prietenos, Ionel Anastasescu reuşeşte să surprindă în mod simbolic o lume pe cale de dispariţie, prezentând-o contemporanilor ca semn al unei persistenţe în cadre tradiţionale. Fotografiile sale sunt pe cât de valoroase din punct de vedere documentar, surprinzând viaţa momârlanilor ca atare, pe atât de preţioase ca aport personal, conţinând perspectiva autorului - de privitor iremediabil ataşat de viaţa satului.

Prin cercetări aprofundate, aflându-se în mijlocul evenimentelor locale de ani de zile, fotograful Ionel Anastasescu a dobândit o cunoaştere minuţioasă a zonei şi a oamenilor, pe care îi surprinde în momente de odihnă şi de sărbătoare, în atitudini pline de naturaleţe, sugerând firescul vieţii lor, odihna şi truda, bucuria şi tristeţea, atmosfera de sărbătoare.

Fotografiile sale au darul să ne convingă de potenţialul natural şi cultural pe care Valea Jiului îl deţine, dincolo de problemele socioeconomice reale cu care această regiune se confruntă de mulţi ani. Valea Jiului este cu mult mai mult decât o regiune a minelor închise, în criză economică şi demografică sau leagănul mineriadelor care au umbrit istoria anilor ’90. Înconjurată de munţii Şureanu, Parâng, Vâlcan şi Retezat, Valea Jiului este o regiune cu un potenţial turistic de necontestat. Este, totodată, un ţinut paradoxal, populat atât de comunităţi de ţărani cu o cultură tradiţională bine păstrată, cât şi de comunităţi multietnice şi multiculturale de mineri, veniţi din exterior, care s-au potenţat şi influenţat reciproc pe parcursul a mai bine de un secol şi jumătate de istorie comună.

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Foaier până pe 2 decembrie, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis. Intrarea este liberă.

Curatorii expoziţiei sunt Maria Mateoniu-Micu, Ana Pascu, Rodica Marinescu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.