Executivul a adoptat, în şedinţa de joi şi la propunerea Ministerului Culturii, hotărârea privind organizarea Oficiului de Film şi Investiţii Culturale, al doilea act normativ necesar repornirii schemei de ajutor de stat, pentru susţinerea industriei cinematografice instituită prin hotărârea Guvernului 421/2018. „Acest demers dovedeşte, din nou, angajamentul ferm al Guvernului de a reporni acest program de finanţare, pentru a sprijini şi dezvolta industria cinematografică naţională, precum şi de a promova patrimoniul cultural şi talentul cineaştilor atât în ţară, cât şi în străinătate”, a explicat ministrul Raluca Turcan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„În şedinţa de astăzi, Guvernul României a adoptat, la propunerea Ministerului Culturii, Hotărârea privind organizarea Oficiului de Film şi Investiţii Culturale, al doilea act normativ necesar pentru repornirea schemei de ajutor de stat, pentru susţinerea industriei cinematografice instituită prin H.G. nr. 421/2018. Acest demers dovedeşte, din nou, angajamentul ferm al Guvernului de a reporni acest program de finanţare, pentru a sprijini şi dezvolta industria cinematografică naţională, precum şi de a promova patrimoniul cultural şi talentul cineaştilor atât în ţară, cât şi în străinătate”, a scris Raluca Turcan, joi pe Facebook. 
 
MInistrul Culturii a adăugat că prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului 39/2023, a fost creat cadrul legislativ necesar preluării şi repornirii schemei de ajutor de stat, în cadrul unei instituţii specializate subordonate Ministerului Culturii - Oficiul de Film şi Investiţii Culturale, iar hotărârea adoptată joi de către Executiv detaliază atribuţiile acestei instituţii.
 
„Următoarea etapă va fi adoptarea, prin hotărâre a Guvernului, a procedurii de decontare a proiectelor depuse în cadrul schemei de ajutor de stat şi, începând cu data de 30 septembrie 2023, conform termenului prevăzut de OUG nr. 39/2023, Oficiul de Film şi Investiţii Culturale va prelua administrarea schemei de ajutor de stat şi va relua analiza proiectelor restante. Mi-am afirmat, în varii ocazii, sprijinul ferm pentru a reporni programul de cash rebate şi a achita datoriile acumulate de statul român faţă de producătorii de film din ţară şi din străinătate”, a mai spus Turcan.
 
Ea a mai precizat că „înfiinţarea Oficiului reprezintă un pas esenţial pentru atragerea investiţiilor naţionale şi străine în acest sector cultural cu mare impact economic şi pe care, împreună cu Guvernul din care fac parte, dorim să îl ducem la bun sfârşit în acest mandat”.
 
„Am convingerea că vom reuşi să punem în mişcare toate mecanismele necesare, pentru ca atât proiectele care aşteaptă decontarea cererilor de plată, cât şi proiectele rămase în analiză în vederea aprobării finanţării să fie soluţionate până la finalul acestui an”, a concluzionat deputata PNL.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.