Activista pentru mediu Greta Thunberg a lansat joi o campanie din perspectiva drepturilor copilului, împreună cu ONG-ul danez Human Act, în vederea susţinerii eforturilor depuse de UNICEF pentru combaterea pandemiei de Covid-19 şi protejarea copiilor împotriva consecinţelor directe şi indirecte ale acesteia. Printre acestea din urmă se numără penuria alimentară, suprasolicitarea sistemelor de sănătate, violenţa şi lipsa accesului la educaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Asemenea crizei ecologice, pandemia de coronavirus este o criză ce afectează drepturile copilului", a afirmat Thunberg.

"Aceasta afectează toţi copiii, pe termen scurt şi lung, însă cel mai mare impact va fi resimţit de categoriile vulnerabile. Îi rog pe toţi să ia atitudine şi să mi se alăture în sprijinirea activităţii vitale desfăşurate de UNICEF pentru a salva vieţile copiilor, pentru protejarea sănătăţii şi continuarea educaţiei".

Campania este lansată cu o primă donaţie pentru UNICEF din partea Human Act şi a Fundaţiei Greta Thunberg, în valoare de 200.000 de dolari, potrivit unui comunicat transmis News.ro. 

Greta Thunberg a fost premiată recent pentru activismul său global de către Human Act, care a acordat fundaţiei sale un premiu de 100.000 de dolari. Această sumă va ajunge acum la UNICEF, împreună cu o altă donaţie de 100.000 de dolari din partea Human Act.  

Fondurile strânse în urma campaniei vor fi direcţionate către programele de urgenţă implementate de UNICEF pentru combaterea COVID-19, cum ar fi furnizarea de săpun, măşti, mănuşi, seturi de igienă, echipamente de protecţie, informaţii vitale şi alt sprijin acordat sistemelor de sănătate.

Potrivit avertismentului lansat de un raport publicat luna aceasta de Organizaţia Naţiunilor Unite, copiii riscă să se afle printre cele mai mari victime ale pandemiei de Covid-19. Deşi, până acum, aceştia au fost în mare parte cruţaţi de efectele directe ale bolii, criza are un impact profund asupra bunăstării lor generale. Sunt afectaţi toţi copiii, de toate vârstele şi din toate ţările, în special de impactul socioeconomic şi, în unele cazuri, de măsurile adoptate pentru împiedicarea răspândirii bolii.

Răspunsul global al UNICEF la Covid-19 vizează cooperarea cu partenerii săi pentru a reduce transmiterea virusului şi impactul acestuia asupra copiilor, asigurând totodată continuarea serviciilor esenţiale pentru copii. Aceasta presupune:asigurarea accesului şi a disponibilităţii proviziilor şi serviciilor cheie pentru copii, femei şi populaţia vulnerabilă; promovarea mesajelor referitoare la spălatul pe mâini cu săpun; susţinerea guvernelor prin furnizarea de echipamente individuale de protecţie pentru personalul medical, inclusiv combinezoane, mănuşi şi măşti, dar şi concentratoare de oxigen şi medicamente; sprijinirea oportunităţilor de învăţare la distanţă pentru copiii care nu au acces la şcoală; acordarea de sprijin vizând sănătatea mintală şi sprijin psihosocial copiilor şi familiilor afectate; asigurarea continuării vaccinării esenţiale şi a altor servicii pentru copii.

"Pandemia de coronavirus este cea mai mare criză cu care s-a confruntat omenirea în ultimele decenii”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. "Copiii şi tinerii sunt printre categoriile cel mai puternic afectate de efectele secundare ale Covid-19, deci este firesc ca ei să îşi dorească să se implice. Prin activismul ei, Greta Thunberg a demonstrat că tinerii sunt pregătiţi să ia atitudine şi să producă o schimbare la nivel mondial. UNICEF se bucură nespus de faptul că Greta şi susţinătorii ei au ales nu doar să lupte împotriva acestei pandemii, ci şi să facă asta împreună cu UNICEF".

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.