Fundaţia Nobel a anunţat, sâmbătă, că nu îl va mai invita pe ambasadorul rus la ceremonia de decernare a Premiului Nobel din acest an de la Stockholm, în urma scandalului provocat de invitaţia sa, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am ales să repetăm măsura excepţională de anul trecut de a nu-i invita pe ambasadorii Rusiei, Belarusului şi Iranului la ceremonia de decernare a Premiului Nobel de la Stockholm", a precizat Fundaţia Nobel într-un comunicat.

În cazul Iranului, decizia fundaţiei a fost motivată de represiunea demonstraţiilor din această ţară.

Fundaţia suedeză anunţase joi că revine asupra ideii de a invita ambasadori din toate ţările reprezentate în Suedia, ceea ce a declanşat un val de furie.

Aceasta a explicat sâmbătă că decizia iniţială s-a bazat pe convingerea "că este important şi corect să se difuzeze cât mai mult posibil valorile şi mesajele pe care le reprezintă Premiul Nobel". Cu toate acestea, reacţiile puternice pe care le-a provocat "au umbrit complet acest mesaj".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko, a denunţat că decizia a dat naştere la "un sentiment sporit de impunitate" din partea autorităţilor ruse.

Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat vineri că nu este de acord cu decizia Fundaţiei, afirmând că înţelege "că aceasta supără multe persoane din Suedia şi Ucraina".

Mai mulţi politicieni suedezi importanţi, inclusiv liderii partidelor de Centru, Grupul Verzilor, Stânga şi Liberal, ameninţaseră că vor boicota evenimentul dacă ambasadorul rus va fi prezent.

Ceremonia are loc în fiecare an la Stockholm, la 10 decembrie, zi în care câştigătorii premiilor pentru medicină, fizică, chimie, literatură şi economie îşi primesc distincţiile din partea regelui Carl al XVI-lea Gustaf, urmată de un dineu de gală la care participă aproximativ 1.200 de invitaţi.

În aceeaşi zi, la Oslo are loc o ceremonie separată pentru laureatul Premiului Nobel pentru Pace.

Anul trecut, Institutul Nobel norvegian i-a invitat la ceremonie pe toţi ambasadorii prezenţi în Norvegia şi intenţionează să procedeze la fel şi anul acesta. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.