Sindicatele din audiovizualul public francez au convocat o grevă pentru joi şi vineri pentru a protesta faţă de un proiect de reformă prin care ar urma să fuzioneze diferite părţi ale mass-media publice din Franţa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În forma sa actuală, proiectul de lege, care va începe să fie examinat joi de Adunarea Naţională, prevede crearea unei noi companii numite "France Médias", care ar urma să reunească France Télévisions, Radio France şi Institutul Naţional al Audiovizualului (INA). Această companie va fi responsabilă de "pregătirea fuziunii acestor companii" începând din 2026.

France Médias Monde, care reuneşte Radio France Internationale, France 24 şi Monte Carlo Doualiya, a fost exclusă din acest plan de către deputaţi în timpul unui vot în comisie.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Prin acest plan, guvernul intenţionează să consolideze televiziunea publică în faţa concurenţei din partea actorilor privaţi. Sindicatele denunţă însă o "fuziune ineficientă şi periculoasă".

"Într-un moment în care televiziunea publică îşi joacă din plin rolul în faţa presei private controlate de o mână de miliardari, de ce să o angajeze într-o fuziune care se anunţă lungă, complexă, anxiogenă pentru angajaţi şi fără un obiectiv editorial real?", se întreabă sindicatele de la France Télévisions într-un comunicat de presă.

Într-un articol publicat în Le Monde, asociaţiile de jurnalişti (SDJ) din media publice au deplâns "avansarea pripită" a proiectului de reformă şi se tem că oferta editorială va fi sărăcită.

Interpelată miercuri în Senat, ministrul culturii, Rachida Dati, a apărat o "reformă ambiţioasă, aşteptată cu nerăbdare chiar de francezi".

Grupurile de presă private sunt în plin proces de "punere în comun a forţelor, în faţa unui sistem public de radio şi televiziune ale cărui forţe sunt foarte dispersate", a argumentat ministrul, subliniind că media publică are o audienţă îmbătrânită. "Acest lucru necesită o revizuire a audiovizualului public", a declarat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.