Fostul ministru al Culturii, Frédéric Mitterrand, nepotul lui François Mitterrand, a murit la vârsta de 76 de ani, a anunţat familia sa pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Fostul ministru al Culturii a murit joi, 21 martie, la domiciliul său din Paris", se arată în comunicatul familiei, care se lupta de mai multe luni cu un cancer agresiv.

Frédéric Mitterrand, care a fost prezentator-producător de televiziune şi regizor de documentare şi filme, a condus Villa Medici din Roma înainte de a fi numit ministru al Culturii din 2009 până în 2012 în guvernul lui François Fillon, sub preşedinţia lui Nicolas Sarkozy.

În februarie 2020, el a fost instalat la Académie des Beaux-Arts, pe locul ocupat anterior de actriţa Jeanne Moreau, în secţia de cinema şi audiovizual.

Născut la 21 august 1947 la Paris, Frédéric Mitterrand este fiul lui Robert Mitterrand, fratele mai mare al fostului preşedinte francez. După ce a studiat la Science-Po Paris, a condus un cinematograf în arondismentul 14 din Paris, Olympic, ceea ce a dus la crearea unei reţele de cinematografe de artă care a promovat filmele lui Bergman, Kurosawa şi Ozu. Zece ani mai târziu, în 1981, a realizat primul său film, "Lettre d'amour en Somalie", despre sfârşitul relaţiei sale amoroase cu o colegă.

În acelaşi an, publicul larg l-a descoperit prin intermediul emisiunii pe care a prezentat-o şi produs-o la TF1, "Etoiles et toiles", până în 1986, când canalul a fost privatizat. Frédéric Mitterrand s-a mutat apoi la al doilea canal, numit atunci Antenne 2, unde a prezentat mai multe emisiuni: "Du côté de chez Fred", până în 1991, "Étoile Palace" în 1990, "C'est votre vie" în 1993, "Les Amants du siècle" în 1993 şi "Caravane de nuit" în 1994.

Lunga sa asociere cu grupul de servicii publice, în prezent France Télévisions, a fost punctată de programe precum "Ciné-Club", "Légendes du siècle", "Les Aigles foudroyés", "Mémoires d'exil", "Les Nuits du ramadan". 

Pasionat de film - de la vârsta de 12 ani, a apărut în filme alături de Michèle Morgan şi Bourvil -, a regizat o adaptare pentru marele ecran a operei "Madame Butterfly" de Puccini în 1995. În 2005, a publicat "La Mauvaise vie", o autobiografie în care vorbeşte cu sinceritate despre homosexualitatea sa şi despre turismul sexual în Thailanda.

Sprijinit de Carla Bruni, a fost numit director al Vilei Médicis în 2008, apoi ministru al Culturii sub conducerea lui Nicolas Sarkozy în 2009. "Adevărul este că ştiu foarte puţine lucruri despre Carla Bruni. Chiar dacă ştiu că mă protejează, nu suntem intimi. De fapt, avem prieteni comuni, cum ar fi actriţa Farida Khelfa şi Inès de la Fressange (...) Ştiu că mi-a spus că este foarte mândră de mine. Am fost încântat, pentru că nu i-am cerut niciodată nimic", a declarat el la vremea respectivă pentru Le Parisien.

În aprilie 2023, Mitterand a mărturisit că suferă de o boală, fără a-i preciza natura, şi a vorbit despre o "luptă foarte dură" împotriva acesteia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.