O expoziţie dedicată manuscrisului "Codex Leicester", scris de Leonardo Da Vinci, a inaugurat în această săptămână, la Florenţa, evenimentele dedicate comemorării a 500 de ani de la moartea artistului şi savantului toscan, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Galeria Uffizi din Florenţa a obţinut dreptul de a expune celebrul Codex, care adună o parte din cercetările întreprinse de Leonardo Da Vinci, graţie acordului proprietarului său, miliardarul american Bill Gates. 

Pe acest manuscrie de 72 de pagini, redactat cu litere strânse de la dreapta la stânga, neputând fi citit decât cu ajutorul unei oglinzi, şi ilustrat cu 360 de schiţe, Da Vinci îşi expune câteva dintre cercetările sale despre apă şi astronomie. 

Elaborat între 1506 şi 1508, la Florenţa şi la Milano, Codexul este unul dintre marile manuscrise ale artistului toscan şi singurul care este încă deţinut de un proprietar privat. 

El poartă numele contelui de Leicester, Thomas Coke, care l-a cumpărat în secolul al XVIII-lea. Documentul a fost achiziţionat în 1994 în cadrul unei vânzări de licitaţie de co-fondatorul Microsoft Bill Gates pentru suma record de 30 de milioane de dolari. 

Manuscrisul, prezentat la Veneţia în 1995 şi niciodată de atunci în Italia, a fost instalat în sala Magliabechiana de la Uffizi, unde un sistem multimedia ultramodern permite consultarea a 36 de pagini din Codex, protejate de geamuri groase, unde beneficiază de o temperatură şi de umiditate constante. 

"Codexul Leicester reprezintă întreaga gândire a lui Leonardo. Când se vrea om de ştiinţă, el este şi pictor şi când se vrea pictor el este şi om de ştiinţă. Nu există două culturi diferite, ci un model pentru prezent, în plină eră digitală", a explicat pentru AFP Eike Schmidt, director al Galeriei Uffizi. Cunoştinţele acestui maestru al Renaşterii, care a fost totodată arhitect, pictor, sculptor, inventator filosof, muzician, scriitor sau poet se etalează pe foi scrise de mână şi în italiană, îmbinând observaţii concrete şi teorii abstracte. 

Cea de-a 500 comemorare a morţii lui Leonardo Da Vinci, decedat în Franţa pe 2 mai 1519, dă ocazia a numeroase manifestări pe cele două părţi ale Alpilor, în special la castelul Clos Luce din Amboise, în centrul Franţei, sau în Toscana unde şi-a sfârşit zilele după ce a fost invitat trei ani mai devreme de regele François I, unul dintre primii săi admiratori. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.