În cele 10 zile de festival ImPuls, ediţia a XIV-a, Teatrul de Animaţie Ţăndărică a găzduit, în perioada 19-28 noiembrie, peste 70 de evenimente din ţară şi din străinătate, spectacole pentru copii şi adulţi, conferinţe, lansări de carte, workshop-uri interactive, întâlniri între creatorii şi consumatorii de teatru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Teatrul de Animaţie Ţăndărică, în parteneriat cu UNIMA România şi ASSITEJ România. 

Printre premierele festivalului, se numără prima Tabără Urbană Ţăndărică, care s-a desfăşurat la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, unde sute de copii au avut parte de ateliere de jocuri teatrale şi construcţie marionete, workshop-uri de improvizaţie şi spectacole de animaţie. Cu această ocazie, a fost inaugurată expoziţia itinerantă Perpetuum Ţăndărică - o selecţie din peste 200 de păpuşi şi 73 de ani de animaţie românească, care expune totodată şi creaţiile contemporane ale teatrului din domeniul scenografiei de păpuşi. Expoziţia este disponibilă publicului larg spre vizitare până pe 15 ianuarie 2019, în cadrul Muzeului Naţional de Artă Contemporană.

De asemenea, conferinţa internaţională Importanţa majoră a animaţiei: valori esenţiale în şi dincolo de teatrul contemporan pentru copii a fost co-organizată în premieră de trei dintre cele mai prestigioase asociaţii profesionale ale lumii teatrale: Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru (AICT), Asociaţia Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineri (ASSITEJ) şi Uniunea Internaţională a Marionetelor (UNIMA). În cadrul conferinţei, specialişti din ţară şi din străinătate au dezbătut teme de actualitate ale teatrului de animaţie şi teatru vizual, pentru copii, tineri şi adulţi într-o serie de prezentări şi dezbateri moderate de Octavian Saiu, profesor, cercetător şi critic de teatru. Printre invitaţi s-au numărat Margareta Sörenson (Suedia, Preşedinte al AICT), Janni Younge (Africa de Sud), Manon van de Water (SUA), Peter Manscher (Danemarca), Kohey Nakadachi (Japonia), Giovanna Palmieri (Italia), David Zuazola (Chile) precum şi Ludmila Pantajoglu, Doina Papp, Călin Mocanu, Monica Andronescu, Irina Ionescu, Alina Epîngeac, Raluca Tulbure, Emanuel Petran, Laurenţiu Pleşa, Eduard Şişu, Daniel Chirilă, Ioan Brancu, Ana Crăciun.

Premiile Festivalului ImPuls2018

Juriul festivalului ImPuls 2018 compus din: Manon Van de Water - preşedinte onorific, Doctor în artele spectacolului, profesor emerit Vilas-Phipps, director al programului de tineret al Universităţii din Wisconsin, Vava Ştefănescu - preşedintele juriului, coregraf şi director al Centrului Naţional al Dansului, Ema Stere - jurnalist, criticii de teatru Monica Andronescu, Irina Ionescu, Alina Epîngeac, Miruna Simian - consultant artistic al Teatrului de Animaţie Ţăndărică, secretar al juriului, a acordat următoarele premii:

Premiul pentru comunicarea temelor contemporane într-un stil neconvenţional - ”Jocul timpului”, Compania de Teatru Zuazola, Chile

Premiul pentru costume - ”Pantofii roşii”, Teatrul Merlin Timişoara

Premiul de excelenţă pentru continuarea tradiţiei în arta mânuirii - Vladimir Zakharov, Rusia.

Premiul pentru actualitatea discursului teatral - ”Scufiţa roşie”, Teatrul Gong Sibiu
.

Premiul pentru dinamica echipei şi coagularea în jurul unui proiect teatral - ”Crud”, Platforma Culturală Frilensăr
.
Premiul pentru debut – Ştefan Craiu pentru rolul ”Ceauşescu” din spectacolul ”Crud”
.
Premiul pentru scenografie - ”Fluierarul, peştele şi scoica”, Teatrul Naţional pentru Copii din China.
Premiul pentru interpretare masculină - Alexander Ionov pentru rolul din spectacolul ”Calul de aur”, Teatrul de Păpuşi din Letonia
.
Premiul pentru cel mai bun spectacol - ”Calul de aur”, Teatrul de Păpuşi din Letonia
.
Premiul pentru management cultural i-a fost acordat lui Eduard Şişu "în semn de recunoaştere a efortului depus pentru recăpătarea personalităţii juridice a Teatrului Gulliver din Galaţi, singurul teatru de animaţie din România care se bucură de această reuşită".


Teatrul de Animaţie Ţăndărică a acordat două premii speciale de excelenţă: premiul de excelenţă ”Michaela Tonitza Iordache”, acordat Ralucăi Tulbure, secretar literar al Teatrului Ţăndărică; premiul de excelenţă în animaţia românească pentru corpul tehnic acordat lui Dinu Carcaleţeanu şi lui Tudor Manda, sculptori de păpuşi ai Teatrului Ţăndărică.

Organizatorii au menţinat că spectacolele Teatrului de Animaţie Ţăndărică au avut loc în afara concursului.

ImPuls este un festival concurs, dedicat copiilor, tinerilor şi adulţilor aducând mai aproape de public tendinţele contemporane ale teatrului vizual şi de animaţie din ţară şi din străinătate. Alături de sfera internaţională, festivalul selectează o serie consistentă de producţii din stagiunea curentă ale teatrelor de profil din România. Festivalul este o platformă ce generează schimburi culturale, comunicare între artişti şi instituţii de specialitate, parteneriate şi oportunitatea unor coproducţii naţionale şi internaţionale. Ne vedem în 2019!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.