Prima ediţie a ”Festivalului folcloric al românilor din Ucraina” va avea loc în 19 şi 20 iunie, la Palatul de Cultură ”Taras Şevcenko” din Ismail, la eveniment participând ansambluri folclorice româneşti din toate cele trei regiuni din Ucraina cu populaţie vorbitoare de limbă română şi interpreţi de muzică populară românească din Republica Moldova, informează ICR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La festival vor participa ansamblul de dansuri "Mărţişor", acompaniat de orchestra "Trandafir" din Voloca (Nordul Bucovinei, regiunea Cernăuţi), grupul folcloric "Speranţa" din  Slatina (Solotvino, Maramureşul istoric regiunea Transcarpatică), ansamblul folcloric "Dor Basarabean" din Erdek-Burnu (Utkonosovka, Basarabia Istorică, regiunea Odesa).

Cele două evenimente se vor desfăşura pe scena Palatului de Cultură ”Taras Şevcenko" din Ismail, duminică, 19 iunie, începând cu ora 11.00 şi se vor încheia cu un concert pe scena Casei de Cultură din Utkonosovka luni, începând cu orele 19.00. Protagonişti vor fi artiştii români de dincolo de Prut, Maria Iliuţ şi ansamblul etno-folcloric ”Ştefan Vodă" din Căpriana. De asemenea, sunt planificate parade ale portului popular românesc în preajma spectacolelor.               

Prezenţa pe aceeaşi scenă a ansamblurilor folclorice româneşti reprezentative din toate cele trei regiuni din Ucraina este o premieră şi are ca scop prezentarea valorilor populare şi a specificului românesc local al fiecărei zone, precum şi apartenenţa acestora la acelaşi spaţiul cultural românesc.

Potrivit estimărilor organizaţiilor culturale româneşti, numărul românilor din Ucraina este de peste 400.000, reprezentând ca mărime a doua comunitate etnică după cea rusă.

Principalele comunităţi de români sunt în regiunile Cernăuţi (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei şi ţinutul Herţa), Odesa (sudul Basarabiei şi Transnistria) şi Transcarpatia (Maramureşul de Nord). În regiunea Odesa din Ucraina (Sudul Basarabiei), spre deosebire de Bucovina de nord, situaţia şcolilor româneşti este mai dificilă ca urmare a faptului că românii din această regiune au fost recenzaţi sub denumirea de ”moldoveni", încurajându-se sistematic, şi în acest spaţiu, falsa idee de ”limbă moldovenească".

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Românilor din Afara Ţării, în parteneriat cu Asociaţia National-Culturală a Românilor din Regiunea Odesa "Basarabia".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.