O nouă expoziţie de fotografie despre Qhapaq Ñan - Marele drum incaş va fi găzduită de Institutul Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în perioada 20 martie - 17 aprilie, organizată de Ambasada Republicii Peru în România. „Marele Drum Incaş. Peru: integrare şi diversitate” reuneşte mai mult de 30 de fotografii de înaltă rezoluţie privind acest important sistem de drumuri andin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 20 martie, începând cu ora 18.30, în prezenţa E.S. Félix Denegri Boza, ambasadorul Republicii Peru în România, şi a lui Marius Chivu, scriitor si autorul a trei jurnale de călătorie în Himalaya, Anzi şi Atlas. Amfitrion: Jorge Jiménez–Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti.

Expoziţia este organizată în anul în care se împlinesc zece ani de la înscrierea Qhapaq Ñan pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dar şi în anul în care România şi Republica Peru serbează 85 de ani de relaţii diplomatice bilaterale. În plus, în anul 2024 este marcat şi Bicentenarul de la bătăliile de la Junín şi Ayacucho, fapte care au consolidat independenţa naţiunilor din America de Sud.

Proiectul expoziţional reprezintă o iniţiativă comună a Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Culturii din Peru şi are ca obiectiv promovarea acestui complex de drumuri reprezentativ înscris pe lista Patrimoniului Mondial al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) în anul 2014.

Qhapaq Ñan este una dintre creaţiile umane cele mai importante din lumea andină. Crearea acestui sistem complex de drumuri menit să valorifice peisajul andin şi resursele sale a permis nu doar conectarea populaţiilor din diferite regiuni, ci a generat şi o dinamică interactivă a valorilor sociale, economice, culturale, tehnologice şi ideologice.

Încă de la realizarea sa, acesta a funcţionat ca o coloană vertebrală care conecta popoarele din Tawantinsuyu, resursele din diverse regiuni şi consiliile administrative provinciale care erau monitorizate din Cusco. Cinci secole mai târziu, Qhapaq Ñan continuă să fie actual pentru multe populaţii care încă îl utilizează pentru a comunica între ele şi pentru a proteja cunoştinţele ancestrale prin transmiterea lor din generaţie în generaţie.

La mai bine de 500 de ani de la construirea sa, unele porţiuni ale drumului continuă să fie străbătute de locuitori ai oraşelor învecinate pentru a se deplasa dintr-un loc în altul şi a putea realiza astfel activităţi asociate producerii de resurse şi vânzării acestora, pentru a ajunge la locul  de studiu şi de muncă, precum şi pentru a participa la activităţi şi festivităţi patronale, păstrând astfel vie tradiţia drumului.

Complementar tematicii expoziţiei, pe durata acesteia, Ambasada Peru organizează, de asemenea, o serie de proiecţii de film, după următorul program:
27 martie, ora 19.00 – Hatun Phaqcha: Tierra sana (Peru, 2021, regia Delia Ackerman, lungmetraj documentar, 91 minute, v.o. spaniolă, subtitrare în limba engleză)
3 aprilie, ora 19.00 – Wiñaypacha (Peru, 2017, regia Oscar Catacora şi Tito Catacora, lungmetraj, dramă, 86 minute, v.o. aymara, subtitrare în limba engleză)
10 aprilie, ora 19.00 – Yakuqñan. Caminos del Agua (Peru, 2022, regia: Juan Duran Agurto, 82 minute, lungmetraj documentar, v.o. spaniolă, subtitrare în limba engleză)
17 aprilie, ora 19.00 – Manco Cápac (Peru, 2021, regia Henry Vallejo, 92 minute, lungmetraj, dramă, v.o. spaniolă, subtitrare în limba engleză)

Accesul la vernisaj şi la proiecţiile de filme este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza de rezervare la adresa cultbuc@cervantes.es (rezervarea devine valabilă după primirea confirmării în scris).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.