Lidó Rico, unul dintre cei mai apreciaţi sculptori spanioli, va prezenta în premieră, la Bucureşti, pe 4 septembrie expoziţia "Brain inside(out)" la Galeriile Carol, de la ora 18.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunţite, expuse în întreaga lume, lucrările sale au stat alături de cele ale lui Damien Hirst.

"Artistul spaniol Lidó Rico este interesat de corpul uman încă de la începutul anilor `90 când experimenta cu propriul corp, reconsiderându-şi pielea asemenea unui teritoriu creativ. De trei ani interesul său se manifestă în zona creierului uman pe care îl redă dintr-o perspectivă artistică, pornind de la o bază ştiinţifică. În acest sens, sculptorul spaniol a colaborat cu cercetători, cu neurofiziologul Kuey Y Tseng, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Rosalind Franklin din Chicago (RFUMS) şi cu neurobiologul Jose Luis Ferran, de la Universitatea Murcia, Spania", a spus Raluca Băloiu, curator.

Totodată, "Lidó Rico şi cei doi cercetători au încercat să redea o nouă viziune asupra creierului, axându-se pe aspecte funcţionale şi pe probleme specifice precum adicţiile. Spre exemplu, Lidó Rico evidenţiază în sculpturile sale circuite şi regiuni din creier afectate de adicţii, ilustrează consecinţele acestora asupra comportamentului şi a memoriei. Artistul spaniol are în vedere şi alte zone care sunt în strânsă legătură cu adicţiile sau cu oricare altă afecţiune degenerativă precum boala Alzheimer. Astfel, creaţiile lui Lidó Rico au o dimensiune ştiinţifică, nu doar estetică”. 

"Am putea spune că proiectul Genoarchitecture deschide o nouă formă de cunoaştere pentru că premisele mele creative se schimbă radical, în loc să urmarească traseul natural al fiecărei creaţii, acestea devin subiectul unor cercetări neuroştiinţifice. Spre exemplu, când ilustrez violenţa, mă documentez şi vorbesc cu neurocercetătorii care îmi indică exact ce zone din creier sunt afectate de adicţii, cum pot fi alterate genetic sinapsele neuronale, sau cum experienţa de zi cu zi poate dezvolta în noi comportamente agresive"”, afirmă artistul Lidó Rico.

Lidó Rico s-a născut în oraşul Yecla din Murcia, Spania, în anul 1968. Este absolvent al celebrei Şcoli Naţionale Superioare de Arte Frumoase din Paris. A expus în unele dintre cele mai importante galerii de artă contemporană din lume, în ţări precum Spania, Germania, Portugalia, Italia, SUA. Printre muzeele cu care a colaborat se numără Reina Sofía National Art Centre din Madrid, iar lucrările sale sunt incluse în colecţii importante situate în: Royal Spanish Academy din Roma, Italia, JASP Collection şi Mexic şi Mssohkan Foundation, Japonia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.