Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică anunţă că a observat ”o creştere notabilă” a tentativelor de fraudă, care se propagă prin intermediul unor articole sponsorizate de diverse conturi din cadrul reţelelor sociale. Este folosită imaginea unor persoane cunoscute sau a unor instituţii de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ultimele zile, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a observat o creştere notabilă a tentativelor de fraudă (phishing), care se propagă prin intermediul unor articole sponsorizate de diverse conturi din cadrul reţelelor sociale”, a transmis DNSC.

Specialiştii precizează că infractorii cibernetici folosesc identitatea vizuală a mai multor persoane publice şi organizaţii de presă ”pentru a păcăli utilizatorii să acceseze link-uri frauduloase, cu scopul de a colecta date personale, date de autentificare sau date financiare de la potenţialele victime”.

Specialiştii au transmis şi o serie de recomandări:

  • Analizaţi cu atenţie informaţiile culese din mediul online
  • Evitaţi accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogăţire
  • Nu furnizaţi date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană
  • Verificaţi întotdeauna pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), la secţiunea ”Alerte Investitori – Informări” şi secţiunea ”Atenţie la Entităţi Neautorizate!” informaţii referitoare la posibile fonduri care au ca scop înşelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere.

”În cazul în care aţi introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit prin această metodă depuneţi o plângere la Poliţie, fizic sau online. Dacă observaţi în mediul online iniţiative similare, raportaţi-le ca FRAUDĂ către reţeaua socială şi către DNSC (alerts@dnsc.ro sau 1911)”, a mai transmis DNSC.

Specialiştii recomandă şi folosirea unor soluţii de securitate pe dispozitive, dar şi actualizarea frecventă a programelor şi aplicaţiilor folosite.

”Puneţi în aplicare autentificarea multi-factor pentru conturile folosite, iar acolo unde nu este posibil, folosiţi parole unice, puternice şi complexe”, recomandă DNSC.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.