Procurorii DIICOT au clasat parţial dosarul deschis după plângerea depusă de primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, împotriva unor jurnalişti de la Libertatea, mai exact în ceea ce priveşte constituirea unui grup infracţional organizat. Totodată, partea din dosar referitoare la şantaj a fost disjunsă, cauza fiind declinată Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, întrucât DIICOT nu are competenţe în astfel de dosare dacă nu este vorba despre o grupare organizată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus, printr-o ordonanţă din 7 iunie:

1.Clasarea cauzei cu privire la comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat prev. de art. 367 alin. 1 şi 3 C.pen.;
2.Disjungerea cauzei sub aspectul pretinsei comiteri a infracţiunii de şantaj prev. de art. 207 alin.1 C.pen.;
3.Declinarea competenţei de efectuare/supraveghere a urmăririi penale în cauza disjunsă, în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

"Menţionăm faptul că, având în vedere că potrivit disp art. 11 alin. 1 pct.1 din O.U.G. nr. 78/2016 Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism este competentă să instrumenteze cauze privind comiterea infracţiunii de şantaj prev. de art. 207 alin. 1 C.pen. numai în măsura în care această infracţiune a fost comisă şi a intrat în scopul unui grup infracţional organizat. Întrucât materialul probator administrat a infirmat existenţa unui grup infracţional organizat, s-a constatat ca nu mai este incident niciun alt criteriu de competenţă materială sau după calitatea persoanei de natură să atragă competenţa D.I.I.C.O.T., ca structură specializată de parchet în efectuarea urmării penale", explică reprezentanţii DIICOT.

Conform sursei citate, în şedinţa din 8 iunie, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art.11 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, astfel că procurorii DIICOT nu mai pot continua cercetările în dosare disjunse, în care faptele nu sunt de competenţa parchetului.

Primarul sectorului 4, Daniel Băluţă, s-a considerat lezat de mai multe articole publicate în Libertatea şi a cerut la Judecătoria Sectorului 2 ştergerea textelor despre el şi instituţia pe care o conduce. De asemenea, i-a reclamat pe jurnalişti la DIICOT şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Mihai Toma şi Cătălin Tolontan, jurnalişti Libertatea, au fost prezenţi, în 20 mai, la DIICOT, unde au fost audiaţi în calitate de martori, după plângerea formulată de primarul Băluţă.

Prima acţiune a primarului fost adresată în decembrie 2020, la Judecătoria Sectorului 2. Edilul a vizat atunci Ringier România (compania care editează cotidianul Libertatea) şi pe ziariştii Răzvan Luţac şi Cătălin Tolontan. El a considerat că ziarul a publicat „o serie de articole cu caracter defăimător”.

La Judecătoria Sectorului 2, Băluţă a cerut ştergerea a şapte articole despre activitatea primăriei sau despre oamenii din conducerea acesteia.

Ulterior, a făcut plângere la CNCD, susţinând că este discriminat „în calitate de primar”. El consideră că jurnaliştii l-au tratat diferit pentru că deţine această funcţie. CNCD studiază atât plângerea primarului, cât şi întâmpinarea redactată de Diana Hătneanu, avocatul echipei de investigaţie Libertatea şi GSP. 

Cea mai recentă acţiune a primarului Daniel Băluţă este cea către DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism).

Surse din Primăria Sectorului 4 au relatat pentru Libertatea că „el a făcut plângere penală la adresa mai multor jurnalişti, de la mai multe publicaţii, pe ideea că aceştia s-au organizat împotriva lui şi că se simte presat şi şantajat”. Nu este cunoscut despre ce alte publicaţii e vorba.

Cât priveste publicaţia Libertarea, plângerea penală a politicianului PSD către procurori îi vizează pe ziariştii Mihai Toma şi Cătălin Tolontan.

Ziarul a publicat joi şi un răspuns: „Daniel Băluţă a lansat aceste acţiuni ca primar împotriva unor jurnalişti. El vrea să transforme totul într-un meci virtual de box. Dar, aşa cum spunea deunăzi într-un interviu pentru Libertatea un ziarist american de investigaţie, laureat al premiului Pulitzer, genul acesta de luptă propusă de politicieni «este un lucru rău şi e foarte uşor să devenim şi noi parte din asta: el ne dă un pumn, îl lovim şi noi, metaforic vorbind». De fapt, treaba presei este «El ne dă un pumn, OK, noi revenim cu fapte». Nu vom lua nimic personal din ceea ce ni se întâmplă în calitate de ziarişti. E dreptul primarului Băluţă să apeleze la justiţie. Ca şi în alte zeci de situaţii din ultimele decenii de jurnalism investigativ, în care au existat acţiuni la tribunal sau plângeri penale, avem încredere în justiţie. Judecătorii şi procurorii îşi fac propriile cercetări, au propriile responsabilităţi şi e foarte bine că lucrurile se lămuresc. Vom continua să relatăm în interes public despre acţiunile celor aleşi sau numiţi în conducerea statului şi a comunităţilor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.