Un colectiv de artişti, între care Catherine Deneuve, Luc Besson, Isabel Huppert, Patrick Bruel, solicită statului "să-şi asume resonsabilitatea" şi îi cer ministrului Culturii Franck Riester măsuri concrete şi rapide pentru a ajuta sectorul şi, în secial, pe independenţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cultura în Franţa nu va fi în inimă, ci la pământ şi pentru mult timp", o predicţie pesimistă, de care cei din lumea spectacolului se tem că va deveni realitate în următoarele luni. În contextul în care sectorul cultural este oprit de mai multe săptămâni, numeroase personalităţi s-au reunit într-un colectiv care cere Guvernului să prezinte "un plan precis sectorului cultural". 

Într-un articol publicat joi de Le Monde, Catherine Deneuve, Jean Dujardin, Clara Luciani, Oxmo Puccino sau Léa Seydoux  au lansat un apel preşedintelui Republicii, îndemnându-l să acţioneze pentru a repara "această uitare a artei şi culturii". Ei îi reproşează în special ministrului Culturii lipsa măsurilor puse în aplicare pentru a ajuta domeniul, care "asigură traiul pentru 1,3 milioane de persoane". 

"De şase săptămâni, ministrul Culturii nu spune nimic", deplâng ei. "Aruncă câteva cuvinte despre teatrele private, vagi încurajări, poate "speculaţii". 

Semnatarii petiţiei cer Guvernului să prelungească "drepturile angajaţilor temporari cu mai mult de un an şi după lunile în care orice activitate a fost imposibilă". Această măsură a fost solicitată prin mai multe petiţii, între care şi scrisoarea deschisă "Cultura în pericol", iniţiativa regizorului de scenă Jean-Claude Fall. 

Semnatarii apelului, printre care se află actorii Sandrine Kiberlain, Vincent Lacoste, Isabelle Huppert şi Pierre Niney, precum şi regizorii Mathieu Amalric şi Luc Besson îi solicită şefului statului "să-şi asume responsabilitatea care aici este a dumneavoastră". 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.