Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Société Nationale de Radiodiffusion Radio France, organizează joi, de la ora 18.00, la Auditorium Radio France din Paris, concertul cu Simfonia a III-a în Do Major, op.21, a marelui muzician George Enescu, în interpretarea Orchestrei Naţionale a Franţei dirijate de maestrul Cristian Măcelaru şi a Corului Radio France condus de Aurore Tillac.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concertul va închide stagiunea 2022-2023 de la Maison de la Radio et de la Musique şi va fi înregistrat de Radio France.

„Înregistrarea publică de la Auditorium Radio France reprezintă o ocazie rară de a pune în valoare opera enesciană şi de a contribui la recunoaşterea ei la scară mondială. Această colaborare dintre Institutul Cultural Român şi Societatea Naţională de Radiodifuziune Radio France este cu atât mai reprezentativă pentru valorile culturale împărtăşite de România şi Franţa şi promovate cu ocazia aniversării a 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei, avându-l la pupitrul Orchestrei Naţionale a Franţei pe maestrul Cristian Măcelaru – director muzical al acesteia şi director artistic al Festivalului Internaţional George Enescu. Faptul că acest eveniment prestigios este organizat la 20 de ani de la înfiinţarea Institutului Cultural Român marchează, în mod semnificativ, misiunea noastră de promovare a culturii române în străinătate şi de a face vizibile valorile culturale româneşti în lume. Această colaborare este totodată o confirmare a parteneriatelor solide pe care ICR le-a construit la nivel european şi internaţional, având în prim-plan excelenţa culturală. În numele echipei ICR, doresc să mulţumesc organizatorilor, Orchestrei Naţionale a Franţei, Corului Radio France, Ambasadei României în Republica Franceză, Delegaţiei Permanente a României pe lângă UNESCO şi publicului, care ni s-au alăturat în acest moment aniversar“, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

“Visul meu de a înregistra muzica lui Enescu cu Orchestra Naţională Franceză a devenit realitate doar atunci când Institutul Cultural Român şi-a asumat o responsabilitate financiară semnificativă pentru a duce la bun sfârşit acest proiect. Cu ocazii ca acestea, noi, muzicienii francezi şi români, sărbătorim împreună patrimoniul comun care este muzica lui Enescu. Viaţa sa reprezintă angajamentul frumos, pe termen lung, pe care l-au avut aceste două ţări una faţă de cealaltă, prin imensele contribuţii artistice care au fost promovate în ultimii 200 de ani. În viitor, sper că acest lucru va continua să ne consolideze obiectivele comune de a aduce capodoperele lui Enescu unui public mai larg şi de a le plasa în sfârşit pe piedestalul global binemeritat”, a declarat dirijorul Cristian Măcelaru.

Vioara I în cadrul concertului din 20 iulie va fi Sarah Nemţanu, concertmaistru al Orchestrei Naţionale a Franţei de peste 15 ani, violonistă cu origini româneşti, ai cărei părinţi, muzicieni la rândul lor, au emigrat în anii ’70 din România.

George Enescu (1881, Liveni – 1955, Paris) a început să compună Simfonia a III-a în mai 1916, cu două luni înainte ca România să intre în Primul Război Mondial, şi a finalizat-o în august 1918, revenind ulterior asupra ei în 1920 şi 1951. Lucrarea monumentală, cu o durată de 46 de minute, a fost scrisă pentru orchestră mare, pian, celestă, armonium şi cor, grandiozitatea sa făcând-o destul de greu de interpretat pe marile scene ale lumii. În acordurile sale răzbate atmosfera încordată din timpul războiului. Compozitorul a dat indicaţii despre tempo contrastante – Moderato, un poco maestoso, Vivace ma non troppo şi Lento ma non troppo –  Simfonia a treia fiind considerată de criticul muzical Pierre Lalo, în 1921, un echivalent muzical al trilogiei danteşti, cele trei mişcări muzicale corespunzând Infernului, Purgatoriului şi Paradisului.

Născut la Timişoara, Cristian Măcelaru este directorul artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu". A fost director muzical şi dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, California şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln. Dirijorul român a fost nominalizat în 2019 să-l urmeze în 2021 pe francezul Emmanuel Krivine la conducerea Orchestrei Naţionale a Franţei, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri simfonice. Cristian Măcelaru a dirijat mai multe orchestre importante până în prezent precum Royal Concertgebouw Orchestra, Dresden Staatskapelle, Orchestra Radio Simfonică din Viena, Orchestra Filarmonică Regală, Filarmonica din New York, Filarmonica din Los Angeles. Cristian Măcelaru a avut o carieră de excepţie ca violonist, fiind cel mai tânăr concertmaistru din întreaga istorie a Orchestrei Simfonice Miami, cu care şi-a făcut debutul la Carnegie Hall la doar 19 ani.

Orchestra Naţională a Franţei (ONF) a fost fondată în 1934 ca prima orchestră simfonică cu normă întreagă a ţării, fiind considerată o autoritate consacrată în interpretarea muzicii franceze. Misiunea sa de a servi repertoriul simfonic a fost susţinută şi de transmiterea radio a concertelor sale. 

Corul Radio France, alcătuit din artişti lirici profesionişti, a fost fondat în 1947, fiind singurul cor profesional permanent cu vocaţie simfonică din ţară. Directorul său muzical este Lionel Sow. Interpretarea repertoriului simfonic şi liric este recunoscută la nivel mondial, printre dirijorii cu care a colaborat numărându-se Léonard Bernstein, Seiji Ozawa, Riccardo Muti, Vladimir Fedosseiev, Kurt Masur, Mariss Jansons etc.

Orchestra Naţională a Franţei şi Corul Radio France sunt două din cele patru formaţiuni permanente ale Radio France, alături de Orchestra Filarmonicii Radio France şi La Maîtrise de Radio France (corul de copii).

Institutul Cultural Român organizează în 2023 peste 60 de evenimente culturale în străinătate, în marja aniversării a 30 de ani de la aderarea României ca membru cu drepturi depline la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), aniversare aflată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Seria de evenimente, organizată atât în ţările în care ICR are reprezentanţe, cât şi în spaţii geografice în care ICR sprijină programe de diplomaţie culturală desfăşurate de misiunile diplomatice ale României, cuprinde manifestări în 40 de oraşe din 30 de ţări de pe patru continente şi include expoziţii, concerte, proiecţii de film, conferinţe, simpozioane, proiecte de diplomaţie culturală, spectacole de teatru, evenimente literare, ateliere, lansări de carte şi spectacole multimedia.

În 11 iulie 2023, Institutul Cultural Român a împlinit 20 de ani de la înfiinţarea sa prin Legea nr. 356/2003, având drept scop „reprezentarea, promovarea şi protejarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în străinătate“.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.