Coroana Regală a României va fi expusă în perioada desfăşurării Festivalului Naţional de Teatru la Bucureşti, între 20 şi 28 octombrie, în Sala "Memorie" a HUB-ului FNT din Centrul Vechi al Capitalei (Hanul Gabroveni).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această Coroană l-a însoţit în decembrie, anul trecut, pe Majestatea Sa regele Mihai pe ultimul său drum, de la Castelul Peleş din Sinaia, oprindu-se un moment sub Arcul de Triumf, la Palatul Regal din Capitală şi mai apoi la Necropola Regală de la Curtea de Argeş. 

În 20 octombrie, Coroana Regală a României va fi expusă la HUB-ul de la Hanul Gabroveni, care devine în acest an locul principalelor evenimente ce însoţesc cea de-a 28-a ediţie a FNT.

Prezenţa Coroanei Regale în Festival constituie, în an centenar mai mult decât oricând, un simbol al spiritului României moderne, al curajului, demnităţii, rezistenţei şi unităţii românilor.

La dorinţa Regelui Carol I, coroana a fost făurită (după schiţele lui Theodor Aman) din oţelul unui tun care a fost capturat în bătălia de la Plevna, în timpul asaltului redutei Griviţa, în data de 30 august 1877. După recunoaşterea Independenţei, Carol I a fost încoronat rege al României, pe 10 mai 1881. În cadrul ceremoniei, regele declara: "Cu mândrie primesc această Coroană, care a fost făcută din metalul unui tun stropit cu sângele eroilor noştri şi care a fost sfinţită de Biserică. O primesc ca simbol al independenţii şi puterii României".

De atunci, Coroana de Oţel, care astăzi este păstrată la Muzeul Naţional de Istorie a României, a fost purtată de regele Ferdinand I, în momentele Marii Uniri de la Alba Iulia, dar şi de către regele Mihai, la a doua sa încoronare, pe 6 septembrie 1940. În decembrie 2017, simbolul Coroanei i-a stat alături ultimului rege al României pe întreg parcursul ceremoniilor funerare. 

Publicul va avea posibilitatea să o admire în perioada 21 - 28 octombrie, între orele 10.00 şi 19.00.

Ceremonia de depunere a Coroanei Regale a României spre vizionare publică va avea loc în data de 20 octombrie, de la ora 13.00, la Sala Memorie a HUB-ului FNT.

A 28-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru se va desfăşura la Bucureşti, între 19 şi 29 octombrie 2018 şi este dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu. Ediţie desfăşurată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.