Colecţia de artă a omului de afaceri francez Pierre Berge, fostul partener de viaţă al creatorului de modă Yves Saint Laurent, a fost vândută la licitaţie cu suma totală de 27,5 milioane de euro (taxe şi comisioane incluse), a anunţat joi casa Sotheby's, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele 975 de loturi au fost vândute la preţuri de patru ori mai mari decât estimarea lor. Au participat 2.500 de ofertanţi din 72 de ţări. 

Decedat pe 8 septembrie 2017, la vârsta de 86 de ani, omul de afaceri francez, aflat printre cei mai mari colecţionari din timpul său, şi-a împărţit viaţa între patru reşedinţe: un hotel particular parizian, o casă în Normandia, un conac în Saint-Rémy-de-Provence şi vila Mabrouka din Tanger.

Madison Cox, soţul şi legatarul lui Pierre Bergé, a pus în vânzare marţi şi miercuri mobilierul care decora aceste locuinţe.

"Nu cred în posesiuni. Arta a fost întotdeauna, pentru mine şi pentru Yves (Saint Laurent, n.r), în tranzit. Totul trebuie să se ducă într-o zi", s-a confesat el pentru Le Figaro cu câteva săptămâni înainte de moarte. 

O parte din încasările rezultate în urma licitaţiei este destinată Fundaţiei Pierre Bergé-Yves Saint Laurent şi Fundaţiei Jardin Majorelle din Marrakech.

"Cel din urmă capitol al ultimei mari vânzări Pierre Bergé/ Yves Saint Laurent se încheie cu mai multe recorduri mondiale. Yves Saint Laurent a spus: "Într-o zi, se va vorbi de un stil Bergé". Triumful acestei vânzări este dovada justeţii spuselor sale", a mărturisit Madison Cox.

Operele orientale s-au aflat printre cele mai disputate, cu trei recorduri mondiale pentru artiştii Charles Knighton Warren, Jean-Jules-Antoine Lecomte du Noüy şi Charles-Emile-Hippolyte Lecomte-Vernet.

"La porte du sérail, souvenir du Caire", de Jean-Jules-Antoine Lecomte du Noüy, a atins 2,4 milioane de euro, depăşind de patru ori estimarea iniţială. 

Muzeul Luvru a dobândit dreptul de preempţiune pentru 369.000 de euro (de trei ori mai mult decât estimarea) pentru pânza "David jouant de la harpe pour le roi Soleil", comandată artistului Baron Gros în 1821 de Louis Philippe, pe atunci duce de Orleans.

Doisprezece opere de Bernard Buffet, primul partener al lui Pierre Bergé între 1950 şi 1958, aflate pentru prima dată pe piaţă, au fost adjudecate cu un total de 4,4 milioane de euro, depăşind de trei ori estimarea. 

Pe 14 decembrie, casa Sotheby's Paris va scoate la licitaţie al patrulea lot din biblioteca personală a lui Pierre Berge, care va include numeroase cărţi şi manuscrise ce datează din perioada cuprinsă între secolul al XV-lea şi secolul al XX-lea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.