Vânzarea la licitaţia casei Christie's din New York a colecţiei de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen, decedat în 2018, a depăşit pragul istoric de un miliard de dolari, miercuri seara, cu multe recorduri pentru opere de Van Gogh, Cézanne sau Gauguin, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cinci picturi au depăşit pragul de peste 100 de milioane de dolari în licitaţie. Cel mai scump lot al serii, "Les Poseuses, Ensemble (petite version)" (1888) de Georges Seurat, un tablou considerat un vârf al pointilismului, a atins 149,24 milioane de dolari, taxe incluse, a anunţat Christie's.

Casa de licitaţii a anunţat că suma totală va fi oferită programelor caritabile. În ciuda conflictului cu Bill Gates, partenerul său la înfiinţarea Microsoft în 1975, miliardarul Paul Allen a semnat „Giving Pledge” în 2009, promiţând să doneze majoritatea averii sale.

În contextul în care doar 60 de loturi din 150 au fost vândute miercuri, restul vor fi licitate joi, valoarea colecţiei a depăşit deja precedentul record stabilit de colecţia Macklowe, a cuplului newyorkez de miliardari, care a fost vândută la 922 de milioane de dolari la concurentul Sotheby's, în primăvară. 

După pictura lui Seurat, "Montagne Sainte-Victoire" (1888-1890) de Paul Cézanne, ce anunţa cubismul, a fost vândut la preţul de 137,79 milioane de dolari, un record de licitaţi pentur pictorul francez. 

Recorduri au fost doborâte şi pentru Vincent van Gogh, al căruit tablou "Verger avec cyprčs" a fost vândut contra sumei de 117,1 milioane de dolari, sau pentru Paul Gauguin, cu tablou din perioada tahitiană, "Maternité II" (1899), la 105,73 de milioane de dolari. 

Opera lui Gustav Klimt, "Birch Forest", a atins 104,5 milioane de doalri, de asemenea un record pentru acest artist. 

Miliardul a fost depăşit în lotul numărul 32, o sculptură de Alberto Giacometti, "Femme de Venise III", vândută cu 25 de milioane de dolari, o cifră aproape banală, miercuri seară, în sala de licitaţii de la Christie's.

De la pictorul-sculptor germano-american Max Ernst, a cărui sculptură "The King Playing with the Queen" a adus 24,3 milioane de dolari, până la americanul Jasper Johns, unul dintre puţinii artişti în viaţă cu lucrări în această colecţie, a cărui litografie "Small False Start" a fost vândută pentru 55,35 milioane, trecând prin Diego Rivera şi Lucian Freud, numeroase recorduri de licitaţii pentru artişti au fost doborâte unul după altul.

Cu aceste vânzări, şi cel al portretului lui Marilyn Monroe "Shot Sage Blue Marilyn" de Andy Warhol, vândut în mai pentru 195 de milioane de dolari, un record pentru o operă de secol XX, anul 2022 ar trebui să rămână drept unul dintre cele mai scumpe din istoria pieţei de artă.  

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.