Academia Română şi Palatul Regal din Bucureşti, Cazinoul din Constanţa, Muzeul Unirii din Iaşi, Catedrala Încoronării din Alba Iulia se află între clădirile istorice iluminate, până pe 13 noiembrie, în cadrul proiectului "Mă vezi? 1918 într-o altă lumină".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul "Mă vezi? 1918 într-o altă lumină" este strâns legată de momentul Marii Uniri şi de ultimii o sută de ani. Este cofinanţat de Ministerul Culturii şi Integrării, se derulează în Capitală şi în Iaşi, Constanţa, Sighet, Arad şi Alba Iulia.

Ateneul Român, Grădina Capitol, Academia Română, Palatul Regal, Palatul Cantacuzino, Cazinoul din Constanţa, Muzeul Unirii din Iaşi, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighet, Catedrala Încoronării din Alba Iulia şi Casa lui Ştefan Cicio Pop din Arad sunt clădirile a căror faţadă va fi iluminată în timpul unui spectacolului vizual şi auditiv de 15 minute.

Pe lângă punerea în valoare a celor 10 clădiri reprezentative, iniţiatorii acestui eveniment, membrii Asociaţiei Culturale pentru Educaţie prin Artă, susţinuţi de light-designerii de la Apart Production şi Five’s International, îşi doresc să le ofere locuitorilor din cele şase oraşe informaţii, unele dintre acestea necunoscute, cu privire la monumentele selectate şi rolul pe care l-au avut în dezvoltarea societăţii româneşti de la începutul secolului XX.

"Prin spectacolul de lumini special conceput pentru fiecare monument şi cu ajutorul vocii actorului Şerban Pavlu, respunem poveşti pierdute, iar prin această îmbinare de elemente de arhitectură, iluminat, tehnologie şi act artistic încercăm să generăm un moment în care edificiul se adresează privitorilor prin sintagma "Mă vezi? 1918 într-o altă lumină". Ideea proiectului îi aparţine light designer-ului Alin Popa, cel care a şi conceput acest spectacol şi care a realizat că orice spaţiu ajunge să intre în cotidian, obişnuinţă şi uitare. Scopul acestei manifestări culturale este să repoziţioneze toate aceste edificii, unele aflate în stare de degradare, în mentalul colectiv şi să tragă un semnal de alarmă asupra stării în care acestea se află”, a declarat Eugen Lumezianu, preşedintele Asociaţiei pentru Educaţia prin Artă.

În toate cele şase oraşe, spectacolul de lumini va începe la ora 19.30 şi va cuprinde câte 5 sesiuni a câte 15 minute. "Mă vezi? 1918 într-o altă lumină” se desfăşoară în Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Sighet, Arad şi Alba Iulia, după următorul program: 

31 octombrie - Academia Română, Bucureşti
1 noiembrie - Palatul Regal, Bucureşti
2 noiembrie - Palatul Cantacuzino - Muzeul George Enescu, Bucureşti
6 noiembrie - Cazinoul din Constanţa
8 noiembrie - Muzeul Unirii, Iaşi
10 noiembrie - Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Sighet
12 noiembrie - Casa lui Ştefan Cicio Pop, Arad
13 noiembrie - Catedrala Încoronării, Alba Iulia.

Accesul publicului este gratuit, iar cei care nu vor putea asista la aceste evenimente le vor putea vizualiza live pe pagina de Facebook a Asociaţiei Culturale pentru Educaţia prin Artă şi cea a proiectului "Mă vezi? 1918 într-o altă lumină".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.