Cineastul ucrainean Oleg Senţov, închis în Rusia pentru "terorism", asigură că "a supravieţuit" celor 145 de zile de greva foamei, încheiată la începutul lunii octombrie, chiar dacă starea sa de sănătate "nu este încă bună", potrivit unei scrisori trimise unui prieten, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Bineînţeles, analizele mele nu sunt încă bune, dar nu sunt nici proaste aşa cum au fost înainte", a afirmat cineastul ucrainean într-o scrisoare trimisă la sfârşitul lunii octombrie lui Nikolai Chtchour. 

"Nu vă îngrijoraţi prea mult, am supravieţuit", a adăugat el. 

El trebuie să urmeze un regim special şi să ia medicamente, dar nu mai primeşte tratament prin perfuzie. 

În ciuda încetării grevei sale, starea de sănătate a lui Senţov a ridicat îngrijorări, potrivit apropiaţilor săi care amintesc că acesta este un proces destul de complicat. 

"Pare că este pe cale să se restabilească", a declarat Nikolaï Chtchour. "Nu există certitudine absolută că totul se va încheia bine. Dar, acum există o speranţă", a subliniat el. 

Oponent al anexării peninsulei Crimeea de către Rusia, el a fost arestat în 2014, la puţin timp după anexarea acesteia de către Federaţia Rusă. A fost condamnat în 2015 de justiţia rusească la 20 de ani de închisoare pentru "terorism" şi "trafic de arme", la capătul unui proces catalogat drept "stalinist" de ONG-ul Amnesty International. 

Cineastul în vârstă de 42 de ani a fost în greva foamei timp de 145 de zile pentru a cere eliberarea tuturor "prizonierilor politici" ucraineni deţinuţi în Rusia. 

Potrivit lui Chtchour, Oleg Senţov are destulă energie pentru a lucra la cărţile şi scenariile sale "din care vrea să finalizeze câteva în două luni". 

La finalul lunii octombrie, Parlamentul European i-a decernat lui Oleg Senţov prestigiosul Premiu Sakharov, recompensând "o contribuţie excepţională în lupta pentru drepturile Omului în lume".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.