Cinci artefacte romane din vechiul oraş Palmyra, un sit distrus în timpul conflictului de zece ani din Siria, au fost returnate, joi, de un muzeu privat din Liban unde erau expuse din 2018, anunţă Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statuile din calcar şi pietrele funerare sculptate datând din secolele romane al II-lea şi al III-lea d.Hr au fost restituite la iniţiativa unui colecţionar privat libanez, a spus Mohamed Nazir Awad, şeful Departamentului sirian al antichităţilor, la ceremonia de predare a obiectelor de la Muzeul Naţional al Libanului din Beirut. 

Piesele, care au fost expuse la Nabu Museum din nordul Libanului, se întorc „în patria lor originală”, a spus oficialul sirian. 

În timpul conflictului sirian, situl Palmyra, unul dintre cele mai importante centre culturale din lumea antică, a fost controlat de gruparea Stat Islamic, care a aruncat în aer unele dintre monumentele sale majore, inclusiv Arcul de Triumf.

Ambasadorul Siriei în Liban, Ali Abdul Karim, a afirmat că în prezent au loc discuţii pentru returnarea altor artefacte de la Muzeul Naţional din Beirut în Siria.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.