Un cosmonaut rus, unul american şi altul canadian au decolat luni şi au fost plasaţi pe orbită fără nicio legătură de o rachetă Soyuz de pe cosmodromul Baikonur către Staţia Spaţială Internaţională (SSI), o realizare după eşecul ultimului zbor din octombrie, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

David Saint-Jacques, Anne McClain şi Oleg Kononenko au decolat aşa cum a fost prevăzut la ora 11.31 GMT de pe Baikonur, cosmodromul rus situat în mijlocul stepelor din Kazahstan, pentru o misiune de şase luni şi jumătate pe orbită, la 44 de kilometri deasupra Pământului. 

La nouă minute după decolare, "capsula Soyuz MS-11 s-a desprins cu succes de al treilea etaj al rachetei şi şi-a continuat zborul către Staţia Spaţială Internaţională", a anunţat agenţia spaţială rusă Roskosmos într-un comunicat. Întâlnirea lor cu staţia orbitală se va produce rapid. Cei trei oameni de ştiinţă vor andoca în jurul orei 17.30 GMT. 

Această decolare a fost foarte aşteptată, aproape două luni după eşecul lansării unei rachete Soyuz cu cei doi ocupanţi Nick Hague şi Alexei Ovchinin, care au fost nevoiţi să se întoarcă pe Pământ. Rusul Alexei Ovchinin şi astronautul american al NASA Nick Hague urmau să petreacă şase luni pe Staţia Spaţială Internaţională.

Echipajul "este pe orbită! Sunt recunoscător directorului general (al Roskosmos) Dmitri Rogozin şi tuturor echipajelor de la NASA şi de la Roskosmos pentru angajamentul lor în lansarea cu succes. Ad Astra (către stele, în latină, n.r)!", a declarat pe Twitter patronul de la NASA, Jim Bridenstine.

Pe 11 octombrie, NASA a asigurat că a fost vorba despre o problemă la motor şi că echipajul a revenit la sol "printr-o coborâre balistică, ceea ce presupune un unghi de aterizare mai ascuţit faţă de cel normal".

Programată iniţial pentru 20 decembrie, lansarea de luni a avut loc mai devreme pentru a asigura o prezenţă permanentă pe SSI, echipajul actual compus din Serghei Prokopiev, Alexander Gerst şi Serena Aunon-Chancellor trebuie să revină pe Pământ la 20 decembrie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.