Care au fost experienţele evreilor ce se ascundeau de maşina germană de exterminare? Dar ale celor care i-au ajutat riscându-şi uneori propria viaţă? O expoziţie ce juxtapune aceste două perspective va fi inaugurată la Muzeul Naţional al Ţăranului Român pe 3 octombrie, cu o săptămână înainte de Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia itinerantă „Între viaţă şi moarte. Cazuri de salvare a evreilor în timpul Holocaustului” prezintă poveştile unor supravieţuitori şi ale unor salvatori din 11 ţări, pe fundalul unui context istoric mai amplu.

Expoziţia prezintă poveşti din Croaţia, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Lituania, Olanda, Polonia, România, Slovacia şi Ucraina.

Partea românească a expoziţiei va înfăţişa poveştile lui Andrei Călăraşu şi Magdalena Stroe. Andrei Călăraşu era un băiat evreu de 19 ani care a suportat condiţiile inumane ale unei călătorii cu trenul de peste o săptămână până la un lagăr de muncă forţată. Îşi datorează supravieţuirea curajului Vioricăi Agarici, conducătoarea Crucii Roşii locale, care a obligat paznicii de la gara din Roman să deschidă vagoanele şi să-i lase afară să respire pe cei care mai erau în viaţă. Trei ani mai târziu, Magdalena Stroe, pe atunci în vârstă de 15 ani, şi-a riscat viaţa dându-i unei foste colege evreice propriile sale documente, pentru aceasta fiind singura şansă să evite transportarea în gheto-ul din Cluj-Napoca şi deportarea în lagărul Auschwitz-Birkenau.

Conturând poveştile supravieţuitorilor şi ale salvatorilor, expoziţia scoate în evidenţă complexitatea relaţiilor interumane în condiţii extreme. Testimonialele sunt prezentate pe un fundal istoric mai larg ce permite o mai bună înţelegere a şanselor de supravieţuire pe care evreii le aveau la faţa locului şi a posibilităţilor salvatorilor de a-i ajuta.

Expoziţia a fost deschisă oficial la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, pe 27 ianuarie 2018 (Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului), fiind ulterior prezentată în Amsterdam, Bratislava, Vilnius, Wrocław şi Markowa (un important memorial polonez situat pe locul în care familia Ulma a locuit în timpul războiului până să fie ucisă, împreună cu evreii cărora le oferise adăpost, de nazişti).

La Bucureşti, expoziţia din sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român va putea fi vizitată până pe 19 octombrie.

Proiectul este o iniţiativă comună a Reţelei Europene Memorie şi Solidaritate, Muzeului de Istorie a Evreilor Polonezi POLIN (Varşovia) şi Centrului Memorial al Eroilor Tăcuţi (Berlin). Panelul despre Holocaustul din România a fost dezvoltat în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.