Castelul Wessélenyi din Jibou, cel mai mare ansamblu baroc din Transilvania a fost scos la vânzare, valoarea sa fiind estimată între 1.500.000 - 1.700.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform Casei Artmark, unde castelul este scos la licitaţie cu un preţ de pornire de 900.000 de euro, istoria palatului începe încă de acum mai bine de două secole, când baronul Wesselényi Istvan face din Jibou centrul administrativ al vastelor sale domenii.

Timp de aproape un secol, cei mai buni constructori, arhitecţi şi pictori ai lumii transilvănene - Franz Wrabetz, Johann Martin Stock sau Franz Neuhauser - a lucrat pentru a edifica palatul.

"Rezultatul este o clădire în stil baroc de aproape 3.500 de mp, cu laturi de peste 80 de metri şi cu frontoane specifice acestui stil, asemănătoare cu cele ale castelului Banffy din Bonţida. Maxima înflorire a domeniului este atinsă în perioada baronului Wesselényi Miklos al II-lea(1796-1850) atunci când palatul din Jibou devine un veritabil centru cultural şi economic al zonei Sălajului. Aici au loc reprezentaţii ale primei trupe de teatru din Transilvania, caii din herghelia domeniului ajung faimoşi în Ungaria şi în statele germane, iar manufactura de mătase pune Jiboul pe harta europeană a luxului", precizează Artmark.

Clădirea are 50 de camere, iar domeniul de aproximativ de 1,3 hectare este înconjurat de o impresionantă grădină botanică, întinsă pe o suprafaţă de 30 de hectare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.