Scriitorul britanic Lee Child, creatorul seriei "Jack Reacher", a depus actele pentru a primi un paşaport irlandez pentru a evita eventualele restricţii cu privire la călătoriile în Europa, potrivit irishtimes.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Child este pseudonimul lui James Grant, născut în Coventry, care a locuit în Marea Britanie şi SUA şi care are dreptul la cetăţenie irlandeză pentru că tatăl său este născut în Belfast. 

Autorul a vorbit la Berlin cu ocazia unui ''Turneu al Prieteniei'' european, în cadrul căruia el şi scriitorii britanici Kate Mosse, Jojo Moyes şi Ken Follett şi-au exprimat poziţia împotriva Brexitului.

''Încă nu am paşaportul, dar se va întâmpla foarte curând. Ca să fiu sincer, pare că trişez pentru că voi folosi uşa din spate'', a declarat Child pentru The Irish Times. "Nu sunt un mare admirator al Marii Britanii, deşi m-am născut aici. Este o ţară prostească şi frustrantă, motiv pentru care m-am mutat în America". 

Child l-a criticat şi pe premierul britanic Boris Johnson, pe care l-a caracterizat drept un produs al unui sistem elitist, sexist. 

"Dacă ar fi mers la şcoala mea, acum nu ar fi premier", a spus Child. "Ar fi fost într-un scaun cu rotile". 

Lee Child s-a născut în 1954 la Coventry. A urmat liceul la Birmingham şi a studiat dreptul la Sheffield. Mai întâi a lucrat cu jumatate de normă într-un teatru, apoi s-a angajat la studiourile de televiziune Granada din Manchester. A fost concediat în 1995, după 18 ani de muncă fără reproş şi o activitate sindicală deloc pe gustul patronilor. Cititor pasionat încă din copilarie, Child a transformat criza în ocazie: şi-a cumpărat hârtie şi pixuri şi s-a apucat să scrie. Rezultatul: "Capcana Margrave" (Killing Floor, 1997; Humanitas, 2006), primul roman din seria "Jack Reacher", succes instantaneu în Marea Britanie şi SUA. Cele nouă romane care i-au urmat au urcat, fără excepţie, pe primele locuri în clasamentele de vânzări din SUA şi Marea Britanie şi au fost traduse în peste treizeci de limbi. În colectia "Thriller & Mystery" au mai apărut "Să nu greşeşti" şi "Evadare imposibilă". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.