Blocul Rosenthal, construit în anul 1938 după planurile lui Radu Dudescu, prima clădire din Bucureşti cu prăvăliile retrase de la bulevard şi fost sediu al Băncii Române de Comerţ Exterior, a intrat în reparaţii, potrivit anunţului Primăriei Municipiului Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

PMB a început lucrările în cadrul programului privind reabilitarea faţadelor pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor.

La imobilul din Calea Victoriei nr. 22-24, lăsat în paragină în ultimii 20 de ani, angajaţii Companiei Municipale Consolidări Bucureşti lucrează la îndepărtarea resturilor de mobilier rămase în interior, dar şi a molozului adunat de-a lungul anilor. În perioada următoare, urmează să fie montată schela pe faţadă şi să se înceapă decopertările de sus în jos.

Blocul Rosenthal, aşa cum este cunoscut, a fost construit în anul 1938, după planurile lui Radu Dudescu, la acea vreme arhitectul şef al Băncii Naţionale a României. Construcţia a costat circa 35 de milioane de lei şi timp de 30 de ani a găzduit “Casa de Pensiuni, Împrumuturi şi Ajutoare” a angajaţilor BNR. Din anul 1968, a fost sediul Băncii Române de Comerţ Exterior. După 1999, imobilul a rămas în paragină.

Clădirea - monument istoric - are un subsol pe două niveluri, cinci etaje de birouri, o sală de conferinţe, la etajul şapte se află o sală de sport şi un bufet la etajul opt. La parter au fost spaţii comerciale.

În anul 2006, doar o parte din imobilul de aproape 8.000 de metri pătraţi a fost transferată prin Hotărâre de Guvern din administrarea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, în proprietatea publică a Municipiului Bucureşti. Abia în anul 2017, Primăria Municipiului a obţinut dreptul de administrare asupra întregii clădiri încadrată în clasa II de risc seismic.

Fondurile pentru lucrările necesare în cazul a alte zece imobile au fost deja aprobate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. (Calea Victoriei nr. 136-138, Bd. Lascăr Catargiu nr. 11A, Bd. Lascăr Catargiu nr. 16, Bd. G-ral Gheorghe Magheru nr. 7, Bd. G-ral Gheorghe Magheru nr. 32-36, Bd. Regina Elisabeta nr. 36, Calea Victoriei nr. 12A, Calea Victoriei nr. 25, Calea Victoriei nr. 103-105 şi Calea Victoriei nr. 214).

430 de clădiri au nevoie de reparaţii la faţadă

Primăria Municipiului Bucureşti, prin AMCCRS, pune în aplicare Legea 153/2011, dar şi Regulamentul de la nivelul Capitalei aprobat prin HCMB 384/2018, cu privire la reabilitarea faţadelor clădirilor din Bucureşti.

În prima etapă, au fost identificate 430 de clădiri, încadrate în clasele II şi III de risc seismic.

Totodată, au fost notificaţi toţi proprietarii, iar notificările au fost trimise şi Inspectoratului de Stat în Construcţii, Poliţiei Locală a Municipiului Bucureşti - Direcţia de Disciplină în Construcţii şi Ministerului Culturii.

Potrivit legii, proprietarii au obligaţia ca în termen de 60 de zile de la primirea notificării să înceapă demersurile pentru reparaţii. În caz contrar, Municipalitatea poate face reparaţiile din fonduri proprii şi se poate îndrepta în instanţă pentru recuperarea costurilor.

Prima clădire din Bucureşti cu prăvăliile retrase de la bulevard

Blocul Rosenthal are o suprafaţă de 7.691 de metri pătraţi şi teren în suprafaţă de 897,93 de metri pătraţi şi a fost transmis în domeniul public al municipiului şi administrarea CGMB printr-o hotărâre de guvern în 2005, cu excepţia a 179 de metri pătraţi de la parter, care sunt în administrarea RA-APPS.

Clădirea este încadrată în lista monumentelor istorice. Aceasta a fost vandalizată în mai multe rânduri, pereţii sunt fisuraţi şi în pericol de prăbuşire, iar geamurile sunt sparte, fiind încadrată în clasa a II-a de risc seismic.

În 2017, Blocul Rosenthal a fost una dintre clădirile istorice din centrul Capitalei care au fost vopsite în roz, galben, alb sau gri.

Clădirea de cinci etaje a fost printre primele din Bucureşti care avea prăvăliile retrase de la bulevard şi care a permis trecătorilor să circule pe sub coloane. Numele l-a căpătat de la magazinul cu porţelanuri de lux Rosenthal pe locul căruia a fost ridicat imobilul.  

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.