Apelul la patriotism şi la pedepsirea agresiunilor la adresa suveranităţii făcut în numele a peste 80 de academicieni a fost redactat de trei membri titulari ai Academiei Române - Victor Voicu, Ioan Aurel Pop şi Gheorghe Păun -, iar textul nu este asumat de for, susţin reprezentanţi ai instituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, va discuta zilele acestea cu iniţiatorii documentului, după ce el a fost cel care a decis eliminarea apelului de pe pagina principală a site-ului instituţiei, susţin reprezentanţi ai Academiei.

Un punct de vedere oficial al Academiei Române va urma să fie transmis în numele instituţiei, a declarat Carmen Dobre, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Academiei.

Scrisoarea a fost transmisă Agenţiei de presă News.ro miercuri, la ora 14.25. Varianta primită număra 82 de semnatari care se arătau ”îngrijoraţi” de evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă şi alarmantă încercare de ”erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României”, cu acţiuni plasate sub semnul ”globalismului nivelator sau al unei exagerate «corectitudini politice», dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva statului şi poporului român”.

În varianta publicată pe site-ul Acad.ro apar 84 de nume, Emil Burzo, membru titular, şi Ladislau Vekas, membru corespondent, alăturându-se ideilor expuse. 

Academicianul Mircea Dumitru a anunţat joi că se disociază de textul apelului în care apare ca semnatar, susţinând că nu se regăseşte în stilistica, retorica şi ideile susţinute în scrisoarea transmisă. El a precizat, pe pagina de Facebook, că, până la momentul publicării textului, nu a cunoscut conţinutul scrisorii.

Teologul şi filozoful Wilhelm Dancă, membru corespondent al Academiei Române, a anunţat vineri, pe Facebook, că se disociază de recentul apel al grupului de iniţiativă din Academia Română pentru că nu oglindeşte convingerile sale creştine.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.