Ambasada Germaniei la Bucureşti susţine proiectul „Eco Awareness – White Charter on Biodiversity and Climate Change” propus de organizaţa neguvernamentală Teatrul Vienez de Copii. Scopul proiectului este creşterea gradului de conştientizare cu privire la legătura directă dintre biodiveristate şi climă cu ajutorul unor materiale didactice şi a Cartei albe privind protejarea biodiversităţii, a mediului şi a climei, document care va conţine recomandări venite din partea organizaţiilor şi experţilor care activează în acest domeniu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Acestea vor fi elaborate în cadrul unei tabere de sustenabilitate în situl Natura 2000 Gutâi – Creasta Cocoşului, o reţea de arii protejate la nivelul Uniunii Europene. Acest proiect îşi propune să permită tuturor părţilor interesate (atât liderilor de opinie la nivel politic, guvernului şi societăţii civile, profesorilor, mass-mediei, elevilor etc.) să dobândească o mai bună înţelegere a ceea ce înseamnă stilul de viaţă sustenabil şi care sunt paşii cheie pe care îi putem face cu toţii pentru a proteja mediul şi a trata natura într-un mod prietenos, cu scopul de a face accesibilă Carta albă privind biodiversitatea şi schimbările climatice unui număr cât mai mare de potenţiali susţinători”, arată comunicatul de presă al Ambasadei Germaniei în România.

Un alt obiectiv important al proiectului este acela de a oferi copiilor o experienţă unică şi de a le introduce noţiuni de protecţie a mediului prin învăţarea unor informaţii practice despre natură, schimbări climatice şi biodiversitate.

Semnarea contractului de către însărcinatul cu afaceri a.i. Christian Plate şi directorul organizaţiei neguvernamentale Teatrul Vienez de Copii, Andreea Popescu, a avut loc în data de 29 iunie 2023, la sediul Ambasadei Germaniei. Proiectul se derulează din iulie până în decembrie 2023 şi este coordonat de Teatrul Vienez de Copii cu sprijinul Ambasadei Germaniei.

„Schimbările asupra diversităţii biologice au un impact negativ şi asupra sistemului climatic, în special prin efecte asupra circuitelor carbonului, azotului şi ale apei. În acelaşi timp, criza climatică provoacă criza biodiversităţii: concentraţia crescută de gaze cu efect de seră în atmosferă duce, de exemplu, la temperaturi medii mai ridicate sau o frecvenţă crescută a evenimentelor meteorologice extreme, care la rândul lor au un impact negativ puternic asupra biodiversităţii. Pe de altă parte, biodiversitatea ajută clima, iar clima ajută biodiversitatea. Ecosistemele ajută la atenuarea schimbărilor climatice, dar numai dacă emisiile din toate sectoarele scad în acelaşi timp şi ecosistemele sunt conservate şi nu deteriorate în continuare. Prin urmare, este foarte important pentru noi să susţinem un proiect care creşte gradul de conştientizare a interdependenţei dintre climă şi biodiversitate”, a afirmat Christian Plate, conform sursei citate.

La rândul ei, directoarea Teatrului Vienez de Copii Andreea Popescu a explicat că biodiversitatea şi clima sunt interconectate, iar implicarea în acţiuni şi proiecte care să protejeze mediul este unui dintre obiectivele principale ale teatrului pe care îl conduce.

„Biodiversitatea este varietatea biologică şi variabilitatea vieţii pe pământ. Ea este constituită din trei aspecte interconectate: diversitatea ecosistemelor, a speciilor şi cea genetică. Atunci când această reţea vastă se află în echilibru, toată biodiversitatea lucrează pentru a curăţa apa, a purifica aerul, a întreţine solul, a regla clima, a stopa epidemiile, a recicla nutrienţii şi a oferi hrană. Aşadar, biodiversitatea şi clima sunt interconectate, se influenţează reciproc şi trebuie privite ca un tot, având în vedere că însăşi viaţa pe Pământ depinde de aceste elemente esenţiale. Pentru organizaţia noastră, implicarea în acţiuni şi proiecte de protejare a mediului reprezintă unul dintre obiectivele principale, care poate fi atins doar prin creşterea conştientizării şi implicării civice cu privire la interdependeţele dintre biodiversitate şi climă”, a explicat Andreea Popescu.

Teatrul Vienez de Copii – Copiii Joacă Teatr este o asociaţie neguvernamentală, non-profit şi apolitică, înfiinţată cu scopul de a dezvolta abilităţile de comunicare ale copiilor şi tinerilor în diverse domenii (literatură, teatru, artă, cultură etc.) pentru a le dezvolta creativitatea şi a le lărgi orizonturile de cunoaştere. Organizaţia a fost fondată în 2008 de Sylvia Rotter, iar unul dintre principiile care stă la baza organizaţiei este grija pentru mediul înconjurător şi protejarea naturii şi a biodiversităţii prin toate acţiunile.

Din 2014, Teatrul Vienez de Copii din România a lansat una dintre cele mai mari iniţiative culturale şi educaţionale cu accent pe teatru şi dezvoltare creativă în sala de clasă, care se extinde în toată ţara. Până acum, s-au desfăşurat 13 conferinţe în diferite oraşe mari din România, la care au participat peste 11.000 de profesori şi 100.000 de copii.

Mai multe informaţii despre  proiectul „Eco Awareness – White Charter on Biodiversity and Climate Change” pot fi accesate AICI

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.