„Dans, dans, dans! De trei ori dans! Întâlnirile JTI cu Clujul sunt sub semnul dansului, iar în această seară spun de trei ori pentru că, în holul Casei de Cultură, se difuzează neîntrerupt „Trio Mix”, un film în 3D al lui Gigi Căciuleanu. Durează opt minute şi este o experienţă extraordinară. O altă întâlnire este O întâmplare cu jazz, cu şi despre Miriam Răducanu, care la vremea realizării acestui film avea aproape 95 de ani, dar Miriam este o stea fixă. O a treia întâlnire se numeşte Angels’ Atlas, un film cu şi despre o stea în ascensiune, Crystal Pite, coregrafă şi dansatoare din Canada. Deci, „Omul-dans” Gigi Căciuleanu, o stea fixă - Miriam Răducanu şi o stea în ascensiune Crystal Pite. Cum spunea Gigi, dansul este cel mai frumos drum între două puncte, dar de această dată este cel mai frumos drum între două stele”, a spus ieri seară Gilda Lazăr, Director JTI Romania, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj, unde au fost prezentate proiecţiile speciale JTI din cadrul TIFF. Este vorba despre scurtmetrajul O întâmplare cu jazz (regia Mircea Albuţiu, 2023), filmat recent în locuinţa familiei Răducanu, documentarul Angels’ Atlas (regia Chelsea McMullan, Canada, 2022), despre noua stea a coregrafiei mondiale Crystal Pite şi VR TrioMix by Gigi Căciuleanu, în regia lui Andy Lupu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi vedeţi trei secvenţe diferite de artă a dansului. Una este TrioMix şi veţi realiza cât de minunat este să te întorci 360 de grade şi să-l vezi pe dansator lângă tine. A doua este documentarul cu o mare doamnă a dansului din România. Mi-a fost profesoară la Liceul de coregrafie, o respect enorm. Este filmată de un prieten, Mircea Albuţiu. De fapt, Miriam Răducanu ne explică ce facem noi cu corpul. Nu e dans, nu e absolut nimic, ci ce facem noi cu corpul. Putem comunica prin gest, prin mişcare? Şi, a treia secvenţă, cu marea coregrafă din valul nou, Crystal Pite”, a adăugat Silvia Ghiaţă, consultant artistic şi realizator TV.

Proiecţia VR TrioMix by Gigi Căciuleanu (regia Andy Lupu) va putea fi urmărită în continuare gratuit pe toată durata TIFF, în foaierul Casei de Cultură a Studenţilor.

Filmarea stereoscopică în 360 de grade a beneficiat de post-procesarea 3D realizată de Les Ateliers NOMAD. În “TrioMix”, spectatorul pătrunde efectiv în spaţiul de dans, identificându-se cu camera care filmează coregrafia, dat fiind că nu există unghi ascuns pentru cel care priveşte. 

Este primul proiect de acest tip semnat de dansatorul, coregraful şi profesorul Gigi Căciuleanu, care şi-a concretizat pasiunea pentru dansul contemporan sub îndrumarea lui Miriam Răducanu. Iată cum descrie Maestrul TrioMix: „O cameră-univers. / Un univers cât o cameră./ Trei personaje. Două femei. Un bărbat./ Trei singurătăţi care se întretaie într-o convieţuire de moment. De momente./ Fraze ale unei poveşti pe care fiecare o poate interpreta după voie. După propria înţelegere. În funcţie de unghiul de vedere pe care chiar el îl alege.../ Destinele noastre sunt foi albe. Unele umplute cu litere mici. Altele pline cu majuscule. Cele mai multe, fiind cele care nu aşteaptă decât să fie scrise…”

Avant-premiera TrioMix a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, cu sprijinul JTI.

De asemenea, pe toată perioada TIFF, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca va găzdui o expoziţie foto, în care Mircea Albuţiu o surprinde pe artista Miriam Răducanu.

„M-am întâlnit cu Miriam Răducanu prin acest proiect care s-a finalizat într-o carte - ,,Chocolat après ballet". În 2012 am început să lucrez în backstage-ul Operei Naţionale Române din Cluj, am continuat proiectul până în 2019, iar în 2022 am publicat această carte cu 110 fotografii din culisele dansatorilor de balet. Pe Miriam am întâlnit-o în 2015, m-a invitat la dânsa, am acceptat cu mare bucurie invitaţia şi de acolo a început întreaga nebunie. Acest ,,So What!" pe care Miriam îl strigă, îl vede în ochii lui Miles Davis şi care va ajunge, să sperăm, pe cât mai mule ecrane din lume”, a povestit Mircea Albuţiu, regizor şi fotograf, prezent la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj.

„În fiecare an, vă invităm la filme despre dans, alături de partenerii noştri care oferă de-a lungul anului iubitorilor de dans multe alte surprize. Este vorba despre JTI.  Aş vrea să adaug un lucru pe care l-am ţinut secret până azi, puţini îl ştiu. Sper ca peste trei, patru, poate cinci ani, să ne revedem pe aceeaşi scenă pentru că, de curând, am câştigat o finanţare pentru un proiect de film artistic, inspirat de viaţa celui care a fost Trixy Checais, balerin şi coregraf român. Mulţi spun că este unul dintre cei mai importanţi dansatori, coregrafi, cvasi necunoscut publicului larg, dar o personalitate fascinantă, cu un destin nemaipomenit. Deci, sper să avem răbdarea, timpul, banii necesari să putem face acest film şi să-l arătăm aici.”, a anunţat ieri seară Tudor Giurgiu, Preşedintele TIFF. 

De-a lungul timpului, JTI a prezentat la fiecare ediţie a TIFF, filme de artă legate de lumea dansului. Compania continuă astfel tradiţia de mai bine de 20 de ani, de a se asocia cu cele mai desăvârşite expresii ale dansului. Întâlnirile JTI, eveniment anual organizat din 2000 şi care beneficiază de consilierea artistică a Silviei Ghiaţă, au devenit  reper cultural şi  marcă naţională a calităţii pentru dansul contemporan.

JTI şi-a început activitatea în România în urmă cu 30 ani, în 1993 (ca R.J. Reynolds) şi de atunci se implică activ în comunitate: compania este partener al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), "Turneelor de poveste" - serie de turnee muzicale în oraşele mici, Festivalului SoNoRo, Filarmonicii „George Enescu”, proiectelor CoolSound şi Aplauze pentru poet, precum şi sponsor oficial al Gigi Căciuleanu Romania Dance Company. JTI a fost premiată de Ministerul de Externe din Japonia pentru promovarea culturii nipone în România. JTI sprijină Grădina Japoneză din Herăstrău, Căsuţa de Ceai din Muzeul Naţional de Artă şi Centrul de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universităţii Româno-Americane. „Întâlnirile JTI”, eveniment lansat în anul 2000, a devenit un brand cultural naţional în dansul contemporan. Compania susţine, din anul 2000, Bursele JTI pentru Jurnalişti, fiind de asemenea partener al Internship 2.0. Din 1998, se desfăşoară programul Seniorii JTI, prin care 45 de vârstnici din Sectorul 2 primesc zilnic alimente şi medicamente, iar de-a lungul anilor compania a colaborat şi colaborează cu Samusocial, Ateliere fără frontiere, ARC, SoSiSeSa şi alte organizaţii neguvernamentale, sprijinind proiecte sociale prin care sunt susţinute persoane din categorii defavorizate în diverse zone ale ţării, sau intervenţii în situaţii de urgenţă (ca rezultat al pandemiei, războiului, inundaţiilor etc.).

JTI este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun şi produse pentru vapat, cu operaţiuni în peste 130 de ţări. Cu sediul la Geneva, Elveţia, JTI are peste 46.000 de angajaţi, fiind membră a grupului Japan Tobacco. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.jti.com.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.