Un proiect de lege iniţiat de parlamentarii PNL, al cărui coiniţiator sunt, va contribui esenţial la revitalizarea activităţii fermierilor români, prin acordarea unui sprijin substanţial pentru înlesnirea activităţilor conexe producţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea nr. 170/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli de legume-fructe şi cartofi, promulgată recent de preşedintele Klaus Iohannis, reglementează instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru respectiva categorie de agricultori. Actul normativ reglementează acordarea unui sprijin sub formă de grant, pe o perioadă de trei ani, în valoare de 100.000 euro anual, persoanelor juridice şi fizice înregistrate fiscal, respectiv de 300.000 euro cooperativelor agricole, în scopul susţinerii activităţilor de sortare, ambalare, etichetare şi transport desfăşurate de producătorii agricoli de legume-fructe şi cartofi.

Necesitatea adoptării acestei legi rezultă din strategia României de a sprijini activ sectorul legume-fructe şi cartofi, prin intermediul sistemului de gestionare a pieţei. Obiectivele urmărite în acest sens sunt obţinerea unui sector mai competitiv şi mai orientat către piaţă, reducerea fluctuaţiilor determinate de crizele înregistrate în veniturile producătorilor, creşterea consumului de legume-fructe, precum şi dinamizarea utilizării tehnicilor ecologice de cultivare şi producţie.

Implementarea sistemului va avea un aport decisiv în promovarea calităţii produselor, urmărindu-se reducerea oscilaţiilor preţurilor şi a dezechilibrului dintre cerere şi ofertă. În acelaşi timp, va fi încurajat consumul de legume, fructe şi cartofi din producţia internă, garantându-se, de asemenea, un grad ridicat de competitivitate a produselor.

Acordarea schemei de ajutor de stat producătorilor de legume-fructe şi cartofi va atenua dificultăţile cu care se confruntă în prezent aceştia, mai ales cei care au investit în procesele tehnologice specifice. De asemenea, fermierii au cheltuieli importante cu materialul săditor, răsadurile, îngrăşămintele, pesticidele, lucrările mecanice, irigaţiile, precum şi cu sortarea, ambalarea, etichetarea şi transportul produselor. Un alt consum valoric mare îl reprezintă cheltuiala cu forţa de muncă, proces destul de anevoios, care provoacă  dificultăţi majore, mai ales în perioadele de înfiinţare şi recoltare a culturilor.

Totodată, intervenţiile neprevăzute ale factorilor de mediu, prin schimbările climatice - seceta prelungită, grindina, ploile intense, etc. - afectează producţia de legume-fructe şi cartofi, determinând scăderea rentabilităţii producţiei.

Nu în ultimul rând, legea iniţiată de PNL va avea ca efect direct creşterea vizibilităţii şi implicării producătorilor autohtoni pe lanţul scurt de aprovizionare şi pătrunderea mai facilă a acestora pe piaţă, mai ales în condiţiile grele ale concurenţei cu marile lanţuri de magazine.

Sunt convinsă că intrarea în vigoare a Legii nr. 170/2023 va reduce semnificativ impactul negativ asupra securităţii alimentare a României în timpul unor situaţii de criză, indiferent de cauza sau natura acestora.

 

Deputat PNL Cluj

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.