România susţine dezvoltarea dinamică, solidară şi verde iniţiată de Comitetul Director al Centrului pentru dezvoltare al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), cu convingerea că ţările Uniunii Europene pot colabora constructiv în scopul atenuării efectelor multiplelor crize actuale şi a impactului schimbărilor climatice asupra ţărilor în curs de dezvoltare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cooperarea pentru dezvoltare este un obiectiv primordial al instituţiilor europene, iar OCDE doreşte consolidarea eforturilor de elaborare şi de prezentare a unor analize tematice în acest domeniu.

În contextul actual generat de impactul social-economic al multiplelor crize globale şi regionale actuale, ţara noastră a fost elogiată pentru sprijinul acordat statelor mai vulnerabile.

România s-a achitat cu brio de sarcinile avute pe plan european, atât în ceea ce priveşte criza refugiaţilor din Ucraina afectată de război, cât şi în ceea ce priveşte cooperarea internaţională şi multilateralismul, ca instrumente de bune practici cu rol de a contribui la rezolvarea unor priorităţi ale statelor în curs de dezvoltare.

Diplomaţia română şi-a respectat, de asemenea,  angajamentele asumate la nivel internaţional în domeniul cooperării internaţionale pentru dezvoltare şi asistenţei umanitare, inclusiv privind implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Oficialii europeni au mai apreciat şi adaptabilitatea României în ceea ce priveşte protejarea asistenţei oficiale pentru dezvoltare, precum şi contribuţia la creşterea nivelului de flexibilitate în acordarea de asistenţă, atât în cazul pandemiei de COVID-19, cât şi a gestionării războiului din Ucraina.

Au fost remarcate, totodată, capacitatea şi eforturile instituţiilor statului român în combaterea efectelor războiului din Ucraina, îndeosebi hotărârile adoptate de Guvernul României în beneficiul copiilor şi tinerilor din Ucraina, refugiaţi în ţara noastră.

Impactul schimbărilor climatice şi promovarea investiţiilor în energie regenerabilă şi tranziţia verde se manifestă pregnant asupra tuturor statelor lumii, iar România acordă o importanţă deosebită acestor tematici, atât pe plan intern, cât şi în politica externă.

Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă va continua aplicarea iniţiativelor internaţionale şi europene în domeniu, pentru a ne sincroniza cu măsurile europene în domeniul prevenirii şi adaptării la schimbările climatice, în scopul gestionării eficiente a efectelor dezastrelor naturale preconizate. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a iniţiat o reţea de diplomaţie climatică, pentru a facilita dialogul şi dezvoltarea expertizei ţării noastre în acest domeniu.

În contextul actual al insecurităţii energetice, determinată de efectele războiului din Ucraina, România conlucrează activ la consolidarea regională a infrastructurii care asigură transportul de resurse energetice în Europa de Est, Balcanii de Vest şi Caucazul de Sud, o decizie semnificativă în acest sens fiind cea referitoare la furnizarea de electricitate Republicii Moldova.

Decarbonizarea sectorului energetic, creşterea producţiei de energie regenerabilă şi crearea oportunităţilor privind utilizarea electricităţii pe bază de hidrogen şi gaz natural reprezintă priorităţi imediate ale conducerii liberale a Executivului şi sunt optimistă că obiectivele propuse vor fi îndeplinite în cel mai scurt timp.


Deputat PNL Cluj

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.